Lamborghini Aventador: Vavahda, Ferrari...

Ferrarin uusin ase, nelivetoinen FF, saa kaikkivetovastuksen Lambon leiristä "kolmen sekunnin kerhoon".

Italialaisen Lamborghinin uusi V12-moottorinen superauto esitellään maaliskuussa Genèven autonäyttelyssä. Tämän Murciélagon seuraajan - nimeltään Aventador - on tarkoitus haastaa etenkin toinen italialainen urheiluautotähti, Ferrari.

Uuden, nelivetoisen Lamborghinin voimanlähde on lähes ilmiömäinen: se tuottaa 700 hevosvoiman tehon. Auton kerrotaan olevan myös suhteellisen kevyt, joten suorituskyvyn voi odottaa olevan räjähtävä. Erityisin uutuus autossa on F1-tyyppisen pyöränripustus- ja jousitusratkaisun esitteleminen tuotantoautossa.

Ratkaisu yhdistää kaksi päällekkäistä, alumiiniseosmetallista valmistettua kolmiotukivartta, keraamiset jarrulevyt sekä ennen kaikkea jousen ja heilahduksenvaimentimen yhdistelmän, joka ei ole kiinnitetty pyörännapaan, vaan erityisin työntötangoin ja vivuin suoraan auton korirakenteeseen.

Jousituskomponentit ovat vaakatasoon sijoitettuina tuulilasin alapuolella edessä ja moottorin läheisyydessä takana. Lamborghini uskoo järjestelyn auttavan huomattavasti auton käsiteltävyyttä ja ohjaustuntumaa samalla, kun mukavuutta on voitu hieman lisätä vähentämällä jousivoimaa aavistuksen verran.

Autossa on hydraulisesti tehostettu ohjaus ja etuakselilla pyörivät 19-tuumaiset 255/35 renkaat. Taemman vetävän akselin rengaskoko on huima 20-tuumainen 335/30. Auton suorituskykylukemia ei vielä ole virallisesti julkistettu, mutta 0-100 km/h sujunee hieman yli 3 sekunnissa ja huippunopeuden voisi olettaa lähestyvän 350 km/h.

Teksti: H. Kuurio

Kuva: Handout