Lasten toive: Aja hiljaa

Unohda kiire suojatien ja koulujen läheisyydessä

(Kuva Liikenneturva)

Lapset toivoisivat alhaisempia nopeuksia ja parempaa huomiointia

If teetti YouGov Finlandin toteuttaman sähköisen kyselytutkimuksen vuonna 2015, johon vastasi 266 alakouluikäistä suomalaista lasta. Siinä tutkittiin suomalaisten alakouluikäisten lasten koulumatkakäyttäytymistä ja heidän ajatuksiaan liikenneturvallisuudesta koulumatkoilla.

Kyselyyn vastanneista lapsista 44 % toivoo, että ajonopeudet olisivat alhaisempia. 25 % toivoo, että autoilijat antaisivat paremmin tietä, kun lapsi on ylittämässä suojatietä. 15 % lapsista toivoo, että liikennettä olisi vähemmän.

 

Lapsi voi olla liikenteessä arvaamaton

Lapsista 13 % kertoo kuuntelevansa musiikkia esimerkiksi kännykästä ja 12 % lapsista puhuu puhelimessa tai kirjoittaa tekstiviestejä koulumatkan aikana. Älypuhelimilla pelattavat suositut pelit näkyvät tilastoissa: 9 % lapsista kertoo pelaavansa pelejä kännykällä koulumatkoilla. Puhelimen käyttö on edellisvuoteen verrattuna tuplaantunut. Tämä voi lisätä onnettomuuteen joutumisen riskiä, kun huomio kiinnittyy muualle kuin liikenteeseen.

Myös perinteiset häiriötekijät ovat edelleen yleisiä. Lapsista 70 % kertoo juttelevansa koulumatkan aikana kavereiden kanssa ja 23 % leikkii kavereiden kanssa.

Auton ratissa on hyvä muistaa, että pienen lapsen kyky hahmottaa liikennetilanteita ei ole sama kuin aikuisella. Lisäksi jutusteltaessa tai leikkimisen timmellyksessä ympärillä tapahtuvat asiat saattavat jäädä helposti huomiotta.

(Kuva Liikenneturva)

Yli 10-vuotiaat riskiryhmässä pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla

Puhelimen käyttö on yleistynyt lähes kokonaan kokonaan isompien, 10–12-vuotiaiden, lasten keskuudessa. Heistä jo lähes joka viides kuuntelee musiikkia tai viestittelee puhelimella koulumatkallaan liikenteessä liikkuessaan. Puhelimen käyttö eri tarkoituksiin kotimatkalla on lähes kaksinkertaista Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla kuin muualla maassa.

 

Jalan ja polkupyörällä kouluun

If:n tutkimustulosten mukaan koululaisia vilisee eniten jalkakäytävillä ja pyöräteillä. Yli puolet alakoululaisista kertoo kulkevansa kouluun jalan. Yli 40 % suosii pyörällä kulkemista.

Kyselyyn vastanneista lapsista 57 % kulkee muuta kuin heille opetettua koulureittiä siksi, että kaverit kulkevat eri reittiä, ja 39 % lapsista kertoo reitiltä poikkeamisen syyksi vaihtelun halun.

(Kuva Liikenneturva)

Keltanokka-lippis herättämässä huomiota

If jakaa kymmenettä vuotta koulunsa aloittaville ekaluokkalaisille Keltanokka-lippalakit, joiden avulla pienet koululaiset näkyvät liikenteessä entistä paremmin. Havu-kuosin kirkkaankeltaisiin heijastinnauhalla varustettuihin lippalakkeihin on suunnitellut Vallila Interior. Kymmenen vuoden aikana noin puoli miljoona suomalaista ekaluokkalaista on saanut Keltanokka-lippalakin. Keltanokka-kampanja tukee Opetushallituksen Liikenneturvallisuusviikkoa.

 

(Kuva if Turvakauppa)