Lexus RX: Laserleikkausta ja pianotehtaan vaikutteita

Uuden Lexus RX:n sisätiloissa viimeistelyn ja ylellisyyden tunteen täydentävät japanilaisen pianonvalmistaja Yamahan valmistamat ainutlaatuiset somisteet. Brändejä yhdistää korkealuokkainen käsityötaito, ja nyt maailman hienoimmista konserttisaleista tutun Yamahan taidonnäyte esiintyy uuden RX:n matkustamossa.

Niin sanotun Omotenashi-filosofian periaatteet ovat vaikuttaneet uuden Lexus RX:n suunnitteluun. Lämminhenkisessä matkustamossa vaivattomuus yhdistyy hienostuneisuuteen ja ylellisyyteen.

Maailman hienostuneimpien intstrumenttien valmistuksessa hyödynnetään erityistä laserleikkaustekniikkaa, joka toistuu uuden Lexus RX:n matkustamon aitoa puuta olevissa somisteissa, jotka tuovat ylellisen viimeistelyn auton laadukkaisiin sisätiloihin.

Keskikonsoliin ja oviin sijoitettujen somisteiden taidokas työstäminen paljastaa puun alla olevan alumiinikerroksen. Voimakas design luo jännittävän kontrastin lämpimän puun ja kylmän metallin välille, ja koristele-elementin kiiltolakkaus viimeistelee efektin.

Ainutlaatuista tekniikkaa hyödynnetään saatavilla olevan sapele-puumateriaalin yhteydessä. Samaa puuta käytetään myös flyygeleiden ja kitaroiden valmistuksessa.

Keskikonsoliin ja oviin sijoitettujen somisteiden taidokas työstäminen paljastaa puun alla olevan alumiinikerroksen. Voimakas design luo jännittävän kontrastin lämpimän puun ja kylmän metallin välille, ja koristele-elementin kiiltolakkaus viimeistelee efektin.

Puu on herkkä elementti, joten vain taitavimmat käsityöammattilaiset kykenevät työstämään sitä – lopputuloksen laadukkuutta voikin verrata mittatilaustyönä valmistettuun, täydellisesti istuvaan liituraitapukuun tai taitavasti hiottuun kristalliin.

Yamahalla on sadan vuoden kokemus sellaisten tuotteiden luomisesta, jotka hivelevät paitsi korvaa, myös silmää. Lexus on työskennellyt yhteistyössä Yamahan kanssa koko 25-vuotisen historiansa ajan. Yamahan valmistamia ylellisiä koriste-elementtejä on nähty aiemmin mm. Lexusin LS-mallissa.

Omotenashi on perinteinen japanilainen käsite, joka tarkoittaa tervetulleeksi toivottavaa vieraanvaraisuutta. Uuden RX:n matkustamo on viimeistelty omotenashi-hengessä, ja Yamahan luomat ainutlaatuiset koriste-elementit ovat yksi perinteen ilmentymä.

Omotenashi-filosofian periaatteet ovat muutenkin vaikuttaneet uuden RX:n suunnitteluun. Lämminhenkisessä matkustamossa vaivattomuus yhdistyy hienostuneisuuteen ja ylellisyyteen.

Uudessa RX.ssä kiinnitetään erityishuomiota myös takana matkustavien matkustusmukavuuteen. Aiempaa suuremman akselivälin ansiosta takamatkustajilla on nyt enemmän jalka-, hartia- ja pääntilaa. Lämmitetyt takaistuimet ovat myös sähköisesti säädettävät.

Takamatkustajien matkustusväljyyttä ja mukavuutta voi verrata Lexuksen lippulaivan LS:n mukavuuteen. Vielä enemmän valoa ja tilan tunnetta matkustamoon tuo valinnainen panoraamakatto.

Lexus on kehittänyt yksinkertaisen järjestelmän, jonka avulla mukitelineen syvyyttä keskikonsolissa on helppo muuttaa. Mukitelineen pohja liikkuu kevyesti painamalla alaspäin, mikäli siihen asetetaan suurempaa syvyyttä vaativa juomapullo. Jos käyttäjä haluaa asettaa pienempää syvyyttä vaativan mukin, mukitelineen pohja on nostettavissa haluttuun korkeuteen kätevästi nappia painamalla. Mukitelineen pohjan vaihteluväli on 70–110 mm.

Uusi RX on ensimmäinen Lexus, jonka varusteluun kuuluu edistyksellinen, ilman kosketusta avautuva sähköinen tavaratilan luukku. Erityinen sensori tunnistaa auton avaimen käyttäjän taskusta tai laukusta, ja takaluukku aukeaa automaattisesti, kun käyttäjä heilauttaa kättään Lexus-logon edessä.

Mikäli kädet ovat täynnä vaikkapa ostoskasseja tai matkalaukkuja, riittää, että pitää kyynärpäätä logon edessä.

Mukitelineistä on tullut jo yleinen autovaruste, mutta Lexus esittelee uuden RX:n myötä täysin uudenlaisen, muunneltavan mukitelineen. Lexus on kehittänyt yksinkertaisen, mutta tehokkaan järjestelmän, jonka avulla mukitelineen syvyyttä keskikonsolissa on helppo muuttaa. Mukitelineen pohja liikkuu kevyesti painamalla alaspäin, mikäli siihen asetetaan suurempaa syvyyttä vaativa juomapullo.

Jos käyttäjä taas haluaa asettaa siihen pienempää syvyyttä vaativan mukin, mukitelineen pohja on nostettavissa haluttuun korkeuteen kätevästi nappia painamalla. Mukitelineen pohjan vaihteluväli on 70–110 mm.

Ensimmäiset uudet Lexus RX -autot saapuvat Suomeen vielä tämän vuoden puolella.