Lue – näin ajat taloudellisesti kesälomalla

Auton tyyppi tai moottori eivät ole ainoita ratkaisevia tekijöitä, joilla voi vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Jokainen pystyy alentamaan kulutusta noudattamalla oikeaoppista ajotapaa ja hyödyntämällä muutamaa teknistä niksiä.

Auton tyyppi tai moottori eivät ole ainoita ratkaisevia tekijöitä, joilla voi vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Jokainen pystyy alentamaan kulutusta noudattamalla oikeaoppista ajotapaa sekä hyödyntämällä muutamaa, simppeliä niksiä.

Bensiinin ja dieselin hintojen noustessa jatkuvasti kannattaa lisäsäästöä hakea vertailemalla tarkasti bensiiniasemien näyttötaulujen litrahintoja. Loppupelissä kuljettaja itse pystyy vaikuttamaan pitkälti autonsa kulutukseen, mutta jos omien reittien varrella on huomattavan edullisia asemia, niitä kannattaa pistää korvan taakse.

Jos on tapana yleensä vaihtaa isompaa vaihdetta korkeilla kierroksilla tai ajaa moottoritiellä pääsääntöisesti aina 120 km/h nopeudella, keskikulutus voi nousta huomattavasti. Kannattaakin aina, autosta riippuen, vaihtaa mahdollisimman pian isompia vaihteita sekä mahdollisuuksien mukaan tinkiä hieman suurimmasta ajonopeudesta.

Jonossa pitempään seistessä, kannattaa moottori sammuttaa.

Lisäksi on hyvä tietää, että 120 km/h nopeudella renkaiden kulumisnopeus on helposti kaksinkertainen verrattuna 100 km/h tasoon. Tässä siis vinkkiä myös renkaiden pitempään käyttöikään kesälomareissulla.

Eikä maantieajossa pidä unohtaa normaalia korkeampia rengaspaineita, auton ollessa raskaasti kuormattu.

 

Auto Bild/J. Peltonen