Lue ulkomaiden talvirengasmääräykset ennen matkaa!

Jos olet lähdössä talviaikaan omalla autolla ulkomaille, kannattaa varmistaa oheisesta listasta, jotta osaa varautua maakohtaisiin tilanteisiin oikealla tavalla.

Jos olet lähdössä talviaikaan omalla autolla ulkomaille Euroopassa, kannattaa varmistaa oheisesta listasta, jotta osaa varautua maakohtaisiin tilanteisiin oikealla tavalla.

 

Saksa: Joulukuusta 2010 voimassa uusi talvirengassääntö, jonka mukaan talvioloissa (jääpinta, loska, lumi) on kaikissa autoissa käytettävä talvirenkaita (M+S). Kulutuspintaa on oltava vähintään 1,6 mm.

Itävalta: Ei yleistä talvirengaspakkoa. 1.11.–15.4. välisenä aikana tulee kaikissa henkilöautoissa sekä pakettiautoissa 3500 kiloon asti talvisissa olosuhteissa käyttää talvirenkaita. Kulutuspintaa on oltava vähintään 4 mm. Vaihtoehtoisesti voi käyttää lumiketjuja.

Sveitsi: Maassa ei ole yleistä talvirengaspakkoa. Jos joutuu kuitenkin kolariin talvioloissa kesärenkaiden, joutuu kuljettaja vastuuseen.

Italia: Talvirenkaiden tai lumiketjujen käyttö voi olla pakollista määrätyillä osuuksilla. Aostan laaksossa on talvirengaspakko 15.10–15.4.

Ranska: Talvirenkaat voidaan määrätä lyhytaikaisesti pakollisiksi olosuhteiden edellyttäessä. Tilanne ilmoitetaan liikennemerkein.

Tsekinmaa: Talvirenkaat pakolliset talviolosuhteiden vallitessa 1.11–31.3., ja sääntö koskee nykyisin kaikkia teitä Tsekissä.

Slovakia: Talvirengaspakko: alle 3,5 tonnin painoisessa ajoneuvossa on oltava talvirenkaat (M+S) jos tiellä on lunta tai jäätä. Jos tie on kuiva ja sula, saa ajaa kesärenkailla, mutta jos yhtäkkiä alkaa sataa lunta, on kuljettaja vastuussa. Yli 3,5 t ajoneuvoille talvirenkaat pakolliset 15.11–31.3., keliolosuhteista riippumatta.

Slovenia: Talvirengaspakko voimassa 15. 11–15.3., ja lisäksi talvisten olosuhteiden vallitessa.

Kroatia: Ei yleistä talvirengaspakkoa. Niiden käyttöä kuitenkin suositellaan talvisissa oloissa määrätyillä tieosuuksilla.

Tanska: Ei yleistä talvirengaspakkoa. Talvirenkaiden sijaan voi käyttää lumiketjuja, mutta vain, jos talviset olosuhteet niin edellyttävät.

Norja: Ei yleistä talvirengaspakkoa. Talvirenkaiden sijaan voi käyttää lumiketjuja, mutta vain, jos talviset olosuhteet niin edellyttävät.

Iso-Britannia: Ei yleistä talvirengaspakkoa. Talvirenkaiden sijaan voi käyttää lumiketjuja, mutta vain, jos talviset olosuhteet niin edellyttävät. Nastarenkaita saa käyttää, mikäli tienpintaa ei vahingoiteta.

Puola: Ei yleistä talvirengaspakkoa. Talvirenkaiden sijaan voi käyttää lumiketjuja, mutta vain, jos talviset olosuhteet niin edellyttävät.

Belgia: Ei yleistä talvirengaspakkoa. Talvirenkaiden sijaan voi käyttää lumiketjuja, mutta vain, jos talviset olosuhteet niin edellyttävät. Nastarenkaat sallittu 1.11–31.3. vain alle 3500 kg ajobeuvoissa ja niihinm kytketyissä perävaunuissa. Nastarenkain nopeusrajoitus 60 km/h maantiellä ja 90 km/h moottoritiellä.

Hollanti: Ei yleistä talvirengaspakkoa. Talvirenkaiden sijaan voi käyttää lumiketjuja, mutta vain, jos talviset olosuhteet niin edellyttävät. Nastarenkaiden käyttö kielletty.

Ruotsi: Talvirengaspakko 1.12–31.3. Ei koske ulkomailla rekisteröityjä autoja.

Viro:  Talvirengaspakko 1.12–1.3. Kulutuspinnan oltava vähintään 3 mm. Nastarenkaiden käyttö sallittu 1.10.–30.4.

Latvia: Talvirengaspakko: alle 3,5 tonnin ajoneuvoissa on 1.12.–1.3. käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaiden käyttö sallittu 1.11.–31.3. Nastarenkaiden käyttö kielletty 1.5.–1.10.

Liettua: Talvirengaspakko 1.11–1.4. Nastarenkaiden käyttö sallittu 1.11.–1.4.

Valko-Venäjä: Nastarenkaat ja lumiketjut sallittu. Nastarengas-merkkitarra autoissa on pakollinen.

Venäjä: Nasta- ja talvirenkaista ei ole sääntöjä. Nastarenkaita käytettäessä hyvä hankkia erityinen nastarenkaista "varoittava" tarra takalasiin.

Ukraina: Nastarenkaat sallittu.

Unkari: Nastarenkaat on kielletty. Lumiketjuja saa käyttää, jos tienpinta on lumen peitossa, ja tällöin suurin nopeus on 50 km/h.

Serbia: Nastarenkaat on kielletty.

Romania: Nastarenkaat on kielletty. Lumiketjuja suositellaan vuoristoisilla seuduilla.

Montenegro: Nastarenkaat on kielletty. Lumiketjuja on käytettävä keliolosuhteiden niin edellyttäessä.

Moldova: Tietoa ei saatavilla.

Albania: Tietoa ei saatavilla.

Makedonia: Ei varsinaista talvirenhaspakkoa. Nastarenkaiden käyttö on kielletty.

Luxemburg: Nastarenkaat sallittu 1.12.–31.3. alle 3500 kg ajoneuvoissa. Myös muina aikoina, jos tienpinta on luminen tai jään peitossa. Lumiketjut sallittu tarvittaessa.

Islanti: Ei talvirengaspakkoa. Nastarenkaiden käyttö sallittu 15.11–15.4. Lumiketjuja saa käyttää tarvittaessa.

Irlanti (Eire): Ei määräyksiä nastarenkaista ja lumiketjuista. Tien pintaa ei kuitenkaan saa vahingoittaa.

Bulgaria: Nastarenkaiden käyttö on kielletty. Lumiketjuja saa käyttää, ja paikoin ne osoitetaan liikennemerkein pakollisiksi.

Bosnia-Hertsegovina: Nastarenkaat kielletty. Talvirenkaat tai vyörenkaat + lumiketjut pakolliset 15.11–15.4.