Maakaasuautoja tulossa jälleen lisää myös Suomen markkinoille

Tavalliseen bensiinimalliin verrattuna maakaasua käyttävä autoilija puolittaa nyt polttoainekulunsa. Suomeen on luvassa tänä vuonna lisää uusia kaksikäyttöisiä maakaasumalleja.

Tavalliseen bensiinimalliin verrattuna maakaasua käyttävä autoilija puolittaa nyt polttoainekulunsa. Suomeen on luvassa tänä vuonna lisää uusia kaksikäyttöisiä maakaasumalleja.

Maakaasun vertailulitrahinta 95E-bensiiniin on 0,845 euroa / litra ja biokaasun 0,909 euroa / litra. Toisin kuin bensiinin, maakaasun hintakehitys on hyvin vakaata ja maltillista. Kun bensiinin litrahinta on tänä vuonna monin paikoin jo ylittänyt 1,7 euron rajan, on maakaasulla ajamisen kustannus siten vain puolet bensiinillä ajamisen hinnasta. Maakaasu onkin edullisin liikenteen polttoaine ja biokaasu on markkinoiden edullisin liikenteen uusiutuva polttoaine.

Polttoaine- ja vuotuisten verokulujen suhteen maakaasulla ajava säästää tuhansia euroja hyvin nopeasti, ajomäärästä riippuen. Jos auto kuluttaa esimerkiksi 7 litraa bensiiniä sadalla kilometrillä ja vuosittainen ajomäärä on 20 000 kilometriä, kertyy puhdasta säästöä jo yhdessä vuodessa noin 1 200 euroa maakaasua käyttäen. Kymmenessä vuodessa säästö olisi jo yhden pikkuauton verran.

Toistaiseksi maakaasuautojen yleistymistä on hillinnyt lähinnä maakaasun jakeluverkoston keskeneräisyys sekä silkka tiedon puute. Bensiinin rinnalla maakaasua käyttäviä malleja on alkanut ilmestyä maahantuojien valikoimiin vasta viime vuosina. Muutoksia on kuitenkin odotettavissa. Jakeluverkosto laajenee jatkuvasti ja eteläisen Suomen teillä pärjää jo myös maakaasutellen. Kaasutankkausasemia on nyt 17, ja lisää kaksikäyttöisiä automalleja on maahamme luvassa tänä vuonna ainakin neljä kappaletta.

Maakaasuun voi usein siirtyä myös muuttamalla oman autonsa maakaasua käyttäväksi. Maakaasujärjestelmä tulee bensiinijärjestelmän rinnalle. Jos kaasu sattuu loppumaan, siirtyy auto automaattisesti käyttämään bensiiniä. Suorituskykyyn muutos ei vaikuta käytännössä millään tavalla. Pelkästään maakaasua käyttäen auton käyttösäde on tavallisesti noin 350–400 km.

Muutostyö maksaa noin 1 500–3 300 euroa riippuen auton sylinterimäärästä. Lähes ainoa edellytys on, että autossa on polttoaineen suihkutus jo alun perin.

Vuoden 2013 alussa henkilöautojen käyttövoimavero eriytyy tarkemmin käyttövoiman mukaan. Myös maakaasuautoille on luvassa lisää veroa, 3,1 senttiä päivässä auton kokonaismassan jokaista alkavaa 100 kiloa kohden. Keskimäärin tämä tarkoittaa esimerkiksi dieselautoihin verrattuna melko maltillista, noin 200 euron vuotuista käyttövoimamaksua.

 

Uusia, Suomessa myytäviä maakaasumalleja:

Mercedes-Benz E 200 NGT

Opel Zafira

Opel Zafira Tourer (tulossa 2012)

Opel Combo (tulossa 2012)

VW Passat

VW Passat Variant

VW Touran

VW Caddy

VW Caddy Maxi

VW up! (tulossa 2012)

Seat Mii (tulossa 2012)

Fiat Doblo Maxi

Iveco Eco Daily

MB Sprinter NGT

Lisäksi vaihtoautomarkkinoilta voi löytää esimerkiksi Mercedes-Benz B 180 NGT ja Volvo V70 BiFuel -malleja, jotka molemmat ovat tehdasvalmisteisia maakaasuautoja.

 

Maakaasun tankkauspaikkakunnat:

Espoo 2 asemaa

Hamina

Helsinki 3 asemaa

Hyvinkää

Kotka

Kouvola

Lahti

Lappeenranta

Laukaa (biokaasu)

Lohja

Mäntsälä

Porvoo

Riihimäki

Tampere

 

6 faktaa maakaasusta:

- Maakaasu on pääosin metaania (98 %) sekä etaania ja typpeä (2 %).

- Puhtain fossiilinen polttoaine, ei hiukkaspäästöjä.

- Tankataan autoon paineistettuna.

- Ilmaa kevyempänä turvallinen polttoaine.

- Soveltuu erinomaisesti myös kylmiin olosuhteisiin.

- Maailmalla on noin 12 miljoonaa maakaasuautoa.

 

Lähteet: Gasum, TraFi

Teksti: Harry Kuurio

Kuva: T. Lindström

http://www.youtube.com/watch?v=2uKRmJo1aRw&feature=results_main&playnext=1&list=PLF2705F5DB17E6A5E