Maksaisitko 1 euron autonrenkaiden ilmatäytöstä – sulaa hulluutta!

Eihän siinä ole mitään järkeä! Aivan yhtä hyvin voisi periä ihmisiltä maksua sisään- ja uloshengityksestä! Toivottavasti Saksassa leviävä hulluus ei koskaan leviä Suomeen.

Eihän siinä ole minkään valtakunnan järkeä! Aivan yhtä hyvin voisi periä ihmisiltä maksua sisään- ja uloshengityksestä! Toivottavasti Saksassa leviävä hulluus ei koskaan leviä Suomeen.

Tilanne on nyt tämä. Saksassa muuan asiakas purkaa ärtymystään renkaiden ilmatäyttölaitteen luona: – Häh?! Renkaiden täyttö maksaa yhden euron? Silkkaa riistoa! Öljy-yhtiöillä menee jo riittävän lujaa". Näin tuhahtaa nuorukainen Neustadt am Rübenbergen kylässä.

Saksalaisilla bensiiniasemilla on aina vallinnut sama tilanne kuin Suomessakin: ilma ei ole saanut maksaa yhtikäs mitään. Se onkin harvinaisen hyvä ja tärkeä perinne, sillä kyllä rengasilmaa pitää olla saatavilla tilanteen tullen, vaikkei olisi rahaa mukana.

Saksassa yhtiö nimeltä Air-Serv on jo ehtinyt asentaa ympäri maata yli 200 ilma-automaattia, joissa 5 minuutin käyttö maksaa yhden euron. Etuna on, että Air-Serv vastaa automaattien huollosta. Mikäli automaatti menee rikki, se ilmoittaa itse automaattisesti matkapuhelimen välityksellä huoltokeskukseen, joka lähettää paikalle teknikon:

– Jos laite menee kesken kaiken rikki, rengastäyttö ei maksa asiakkaalle mitään, toteaa Air-Servin päällikkö, Nick Janssen.

Kuulostaa laihalta lohdulta. Ajatus maksullisista ilma-automaateista puistattaa, sillä rengaspaineet pitää pystyä tarkistamaan 24 tuntia vuorokaudessa maksutta.

Kannattaa hankkia oma, laadukas ilmakompressori, jonka avulla auton rengaspaineet pystyy tarkistamaan luotettavammin kuin bensiiniasemilla. Asemien perinteiset ilmatäyttölaitteet kun ovat tunnetusti aivan liian usein joko rikki tai sitten ne näyttävät, mitä sattuu.

 

Teksti: J. Peltonen

Kuva: Auto Bild