Malttia pääsisäisliikenteeseen – Operaatio Pajunkissa turvaa

Koko maassa vallitsee pääsiäisenä normaali ajokeli. Kelit voivat olla varsinkin aamuisin liukkaita, joten talvirengas on ainoa oikea rengasvaihtoehto. Autoliiton Operaatio Pajunkissa päivystää jälleen pääsiäisliikenteessä.

Liikennettä moottoritiellä
Pääsiäisenä vallitsee pääsääntöisesti normaali talvikeli. Ajamalla liikennevirran mukana tasaisella nopeudella ja ilman turhia ohituksia pääsee perille leppoisammin ja turvallisemmin.

Autoliiton yleisen tiepalvelun perinteinen Operaatio Pajunkissa käynnistyi nyt kiirastorstaina 29.3., joka on pääsiäisen menoliikenteen selvästi vilkkain päivä. Operaatio Pajunkissa jatkuu pääsiäismaanantaihin 2.4. saakka, jolloin on odotettavissa paluuliikennepiikki.

Operaation aikana Autoliiton yleisen tiepalvelun vapaaehtoiset tiepalvelumiehet ovat tehostetussa valmiudessa auttamaan pulaan joutuneita tienkäyttäjiä. Apua voi hälyttää paikalle Autoliiton yleisen tiepalvelun numerosta 0200 8080 (1,95 €/min + pvm tai mpm, jonotus on maksuton). Autoliiton jäsenille ja Plus-jäsenille ovat omat lisämaksuttomat palvelunumeronsa, jotka löytyvät jäsenkortista.

Nastarengaskauden virallinen ”päätöspäivä” 9.4.

Kevätaurinko lämmittää jo päivisin ja sulattaa tienvarsien penkkoja. Joillakin tieosuuksilla penkkoja on levitetty niin, etteivät sulamisvedet valuisi tielle – läheskään kaikkialla tätä ei kuitenkaan ole tehty.

Lähiaikojen sääennuste ei lupaile kevään saapuvan ainakaan kohisten, joten renkaiden vaihdon kanssa ei kannata hosua.

– Renkaanvaihdon ajankohdassa on otettava huomioon keli ja oma ajoympäristö. Sitten, kun etelässä alkaa jo olla sulaa, voivat olosuhteet muuttua nopeasti pohjoista kohti ajettaessa. Keli voi myös vaihdella runsaasti vuorokaudenajasta riippuen. Vaikka päätiet olisivat auki, yöpakkaset saattavat tehdä ajoradasta liukkaan. Kolme- ja neljänumeroisilla seutu- ja yhdysteillä törmää etelässäkin edelleen jäärataolosuhteisiin, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Lain mukaan nastallisia talvirenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin, joka on tänä vuonna 9.4. Mutta nastarenkaita saa käyttää myöhempäänkin, jos – ja tänä vuonna varsin yleisesti kun – keli sitä edellyttää.