Mars-ajoneuvo pelottelee vihreitä miehiä punaisella planeetalla

Marsiin on lähetetty kymmeniä luotaimia, mutta ne ovat pääsääntöisesti tuhoutuneet, ennemmin tai myöhemmin. Osa on ehtinyt lähettää runsaasti mielenkiintoista kuva- ja videomateriaalia maapallolle.

Tässä jutussa esiintyvää Mars-ajoneuvoa kannattaa katsoa tarkkaan, sillä se on jo lähtenyt pitkälle matkalleen Marsin pinnalle, eikä enää ikinä palaa takaisin maahan.

Curiosity (Uteliaisuus) -nimiselle ajoneuvolle keksi nimityksen 12-vuotias amerikkalaistyttö nimeltään Clara Ma.

Curiosity on 900-kiloinen ajokki, pakattuna umpitäyteen high-tech -laitteistoa. Kuusipyöräisen kaikki pyörät vetävät. Mars-vaeltaja, joksi amerikkalaiset laitetta kutsuvat, tulee tutkimaan Marsin pintaa ja välittämään tietoa sekä kuvia tutkijoiden käyttöön.

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti, Curiosity laskeutuu Punaisen planeetan pinnalle kuukauden kuluttua, 6. elokuuta 2012.

Miehittämättömän ajokin tärkeimpiin varusteisiin lukeutuvat erikoispora, laser sekä kokonainen arsenaali kameroita. Poran ottaessa marsperänäytteitä, voidaan laserilla samanaikaisesti mitata marsperän kemiallista koostumusta kuuden metrin etäisyydellä ajoneuvosta.

Erikoiskamerat mahdollistavat kolmiulotteisten valokuvien sekä videoiden välittämisen. NASA toivookin saavansa Marsista ennen näkemätöntä kuva- ja videomateriaalia.

Sitä ennen Curiosityn on kuitenkin selvittävä ehjänä laskeutumisesta. Korkea omamassa pakottaa uhkarohkeaan suoritukseen: ajoneuvo joudutaan saattamaan Marsin pinnalle useassa eri vaiheessa.

Katso videolta, millä tavoin Curiosityn laskeutumisprosessi jarrutusraketteineen tapahtuu. Kaiken on sujuttava äärimmäisellä tarkkuudella, sillä laskeutumisalue on rajallinen. Kyseessä on 20–25 km mittainen tasanko, noin 5 000 metrin korkuisten vuorten juurella.

NASA valitsi kyseisen alueen, koska aiemmin saadun marsperä- ja kividatan perusteella juuri tällä alueella Marsia on joskus esiintynyt vettä. Näin ollen syvällä pinnan alla saattaa yhä esiintyä eläviä mikrobeja.

 

Curiosityn reaaliaikaista sijaintia voi seurata NASA:n osoitteessa www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html

 

 

Auto Bild

 

 

Katso myös jännittävästi toteutettu video laskeutumisesta Marsiin:

http://www.youtube.com/watch?v=gwinFP8_qIM&feature=player_embedded

tch?v=gwinFP8_qIM