Mercedes-Benzin ensimmäinen testirata täytti 50 vuotta

Stuttgartin kaupungissa sijaitsevan Daimlerin Untertürkheimin 2,9 neliökilometrin laajuisen tehdasalueen sisällä katseilta ja kameroilta piilossa on tärkeä testiratakokonaisuus. Vuonna 1967 avattua rataa on laajennettu ja päivitetty useasti vuosien varrella.

Nykyisin alueella on yhteensä 15,5 kilometriä testiteitä. Tieverkkoon sisältyy mm. kolmen kilometrin mittainen suurien nopeuksien osuus, johon kuuluu oleellisena osana kallistettu parabolica-päätykaarre. Kaarteen ylimmällä kaistalla autolla voidaan ajaa 90 asteen kulmassa. Tavanomaisissa henkilöautotesteissä käytettävällä 150 km/h nopeudella ihmiskehoon kohdistuu kaarteen ylimmällä osalla yli 2 G:n voima. Kaarretta käytetään päivittäin myös raskaan kaluston testaukseen.

Elefantin askeleet, sivutuulisimulaattori, mukulakivikatu, pakkaskammio, luistoympyrä…

Testiradoilla ja – osuuksilla simuloidaan kattavasti olosuhteita, joita autot maailman eri kolkilla elinkaarensa aikana kohtaavat. Perinteisiä kokeita edustaa elefantin askeleiksi nimettyjen syvien kuoppien ja niitä välittömästi seuraavien korkeiden kumpujen 1,5 kilometrinen mittaisen osuuden läpiajo jolla testaan SUV-autojen jousituksen liikevaroja ja pidonhallintajärjestelmien toimintaa. Henkilöautoilla vastaava testi toteutetaan mukulakivistä koostetulla epätasaisella tieosuudella. Molemmissa testikohteissa tulevia malleja rasitetaan yhtäjaksoisesti kahdeksan viikon ajan.

Testiradan nopealla osuudella sijaitsevat myös 17 suurta puhallinta, joilla ohi kulkevaan autoon voidaan kohdistaa jopa 110 km/h sivutuuli. Alueelta löytyvät myös vesialtaat, joissa testataan sähkölaitteiden toimintaa ja korin tiiviyttä automallista riippuen 25 – 120 cm syvässä vedessä. Vesitestien vastapainona rata-alueella on myös lukuisia eri mäkisimulaatioita 30 asteesta aina 80 asteen nousukulmaan saakka. Kokonaisuuteen kuuluvissa pakkaskammiossa auto viilennetään 50 pakkasasteeseen ja todellisen kylmäkäynnistyksen jälkeen ajetaan epätasaisilla pinnoilla, jolla varmistetaan kokoonpanon laatu.

Radan näkyvin osa on viereisen Mercedes-Benz-museon ikkunoista näkyvä kitkaympyrä. Ympyrä koostuu kymmenestä eri kitkakertoimen omaavasta pinnoitteesta, joilla voidaan testata mm. pidonhallintajärjestelmien toimintaa kuivissa ja märissä olosuhteissa.

Testiradoilla suoritettavat testit vain osa kattavaa kokonaisuutta

Daimlerilla on useita testikeskuksia eri puolella maailmaa. Suljetuilla testiradoilla suoritettavat testit ovat vain osa autonvalmistajan kattavaa testiohjelmaa. Testejä suoritetaan myös moottoriradoilla, kuten esimerkiksi Nürburgringilla. Tulevien mallien prototyypit liikkuvat myös julkisella tieverkolla maailman eri puolilla, riippuen siitä minkälaisia olosuhteita kulloinkin tarvitaan. Suomen ja Ruotsin Lapissa testataan talviominaisuuksia ja Etelä-Afrikassa, Kaliforniassa sekä Dubaissa puolestaan keskitytään kuumuuden asettamien haasteiden hallitsemiseen.