Mercedes-Benzin uusi C-sarja Suomeen elokuussa

Mercedes-Benzin menestyneimmästä mallisarjasta on esitelty viides mallisukupolvi. C-sarjan sedan- ja farmarimalleja myytiin maailmassa viime vuonna yli 415 000 kappaletta, ja vuonna 1982 tapahtuneen ensiesittelyn jälkeen on myyty yli 9,5 miljoonaa C-sarjalaista.

Mercedes-Benz C-sarja
Uudistus koskee koko Mercedes-Benzin C-sarjaa.

C-sarjaa valmistetaan neljässä tehtaassa neljässä maanosassa. Saksan Bremenin päätehtaan lisäksi C-sarjaa valmistetaan Etelä-Afrikan East Londonissa, Yhdysvaltain Tuscaloosassa ja Kiinan Pekingissä.

Viime vuonna tärkein myyntimaa oli Kiina, jossa valmistetaan maan markkinoita varten vain pidennettyä lang-versiota.

6 500 uutta osaa ja C 200 EQ Boost

C-sarjalaisen hieman yli 13 000 osasta noin puolet korvattiin uudistuksen yhteydessä uusilla. Esimerkkeinä mainittakoon, että elektroniikan komponenteista 80 % on uutta, voimansiirron komponenteista 70 % on suunniteltu uudelleen, ja sisustan osista uusia on 50 %.

Uudistuneessa C-sarjassa lanseerataan uuden sukupolven nelisylinteriset bensiinimoottorit. Mukana on myös C 200 -mallin 48 voltin EQ Boost -järjestelmää hyödyntävä uusi moottori.

EQ Boost -käynnistingeneraattorin ja 48 voltin sähköjärjestelmän yhdistelmä vähentää polttonesteenkulutusta samalla, kun ajettavuus ja mukavuus paranevat. Kiihdytettäessä EQ Boost voi avustaa 135 kW:n (184 hv) moottoria tuottamalla lisäksi 10 kW:n (14 hv) tehon, joka välitetään kampiakselille hihnan välityksellä.

Järjestelmä avustaa juuri sen lyhyen ajan, kunnes turboahtimen täysi ahtopaine on käytettävissä. EQ Boost auttaa myös saavuttamaan moottorin ihanteellisen kierrosluvun aina mahdollisimman nopeasti vaihteenvaihtojen aikana. Tämän ansiosta automaattivaihteiston vaihtamisaika on lyhentynyt.

Ajonopeuden hidastuessa käynnistingeneraattori ottaa vapautuvaa liike-energiaa talteen ja varaa sillä EQ Boost -järjestelmän omaa akkua. Vesipumppu on myös sähkötoiminen, ja se kytkeytyy päälle tarpeen mukaan, joten energiaa ei mene hukkaan.

Energiaa säästävät myös rullaustoiminto, jolloin moottori kytketään hetkeksi irti voimansiirtolinjasta, sekä jarrutusenergian talteenotto, johon liittyy myös nerokas moottorin sammutus rullauksen aikana. Moottorin sammuttaminen auton rullatessa on mahdollista vaihteistoon sijoitetun sähköisen öljypumpun ansiosta, joka huolehtii voitelusta rullaustoiminnon aikana.

Tarjolla on myös muita bensiinimoottoreita, mutta niissä ei ole EQ Boost -toimintoa.

Mercedes-Benzin dieselmoottoriperheen uusi 1,6-litrainen moottori esitellään ensi kertaa juuri C-sarjassa. Tässä dieselissä sekä sylinterin halkaisijaa että iskunpituutta on pienennetty 2-litraiseen moottoriin verrattuna.

Ylellinen ja yksilöllinen matkustamo

C-sarjan uutta ulkoista ilmettä hallitsevat keula sekä ajovalojen ja takavalojen design. Malliuudistuksen myötä sekä sedanissa että farmarissa on nyt vakiovarusteena timanttikuvioinen jäähdyttimen säleikkö AMG Line -malliversion yhteydessä. Etupuskurissa on joko hopeanvärinen koristelista (vakiovaruste) tai kromattu koristelista ulkopuolen Avantgarde-paketin yhteydessä.

Mercedes-Benz C-sarja
Merkittävimmät muutokset löytyvät auton sisältä: elektroniikka on rakennettu täysin uusiksi, avustinjärjestelmät ovat S-sarjan tasoa, ja nelisylinteristen moottoreiden valikoima on täysin uusi.

Vakiovarusteena ovat LED High Performance -ajovalot. Ensi kertaa tässä mallisarjassa on saatavana lisävarusteena Multibeam LED -ajovalot, joissa on Ultra Range -kaukovalot. Ne kytkeytyvät toimintaan automaattisesti, kun järjestelmä ei tunnista muita tienkäyttäjiä, tie on suora ja nopeus yli 40 km/h. Kun vastaan tulee ajoneuvo tai edellä ajava saavutetaan, kaukovalomoduulien ledit kytketään osittain pois päältä, jolloin syntyy U-kirjaimen muotoinen kaukovalokuvio. Ultra Range -kaukovalot valaisevat jopa 650 metriä eteenpäin.

Urheilullinen sisätila huokuu laadukkuutta. Keskikonsolin kolmiulotteinen, aidosta puusta valmistettu pinta yhdistää käsityömäisen luonteen ja modernin tuntuman. Saatavana on myös uusi sisäväri magmanharmaa/musta sekä satulanruskea, joka on saatavilla sisätilan AMG Line -paketin yhteydessä.

Avaimeton lukitus ja käynnistys on vakiovaruste. Auton avain on myös muotoiltu uudelleen. Monisäätöistuinpaketti on nyt saatavana ensi kertaa C-sarjan sedan- ja farmarimalleihin.

Uudistuneen C-sarjan vakiovarusteena on laajennettu aktiivinen jarrutusavustin. Tilanteesta riippuen se voi auttaa välttämään peräänajot edellä hitaasti ajavaan, pysähtyvään tai paikallaan seisovaan ajoneuvoon. Jarrutusavustimen tuella voidaan myös lieventää törmäystä tietä ylittävään jalankulkijaan tai pyöräilijään tai jopa välttää koko kolari.