Mikko ja Jarmo Argentiinan MM-rallin oikaisujupakasta

Emme malta olla ottamatta kantaa Argentiinan rallin oikaisujupakkaan, vaikka sitä on Suomen mediassa jo vatvottu aivan tarpeeksi. Kysehän oli siitä, että Citroën-kuljettajat Sebastien Loeb, Sebastien Ogier ja Petter Solberg oikaisivat pätkällä ennen liikenneympyrää etuvasemmalle, tiekirjaan merkitsemätöntä tietä pitkin.

Emme malta olla ottamatta kantaa Argentiinan rallin oikaisujupakkaan, vaikka sitä on Suomen mediassa jo vatvottu aivan tarpeeksi. Kysehän oli siitä, että Citroën-kuljettajat Sebastien Loeb, Sebastien Ogier ja Petter Solberg oikaisivat pätkällä ennen liikenneympyrää etuvasemmalle, tiekirjaan merkitsemätöntä tietä pitkin. Tiekirjan piirros osoittaa selvästi että reitti kulkee liikenneympyrän kautta. Sääntöjen mukaan oikojat olisi pitänyt hylätä kilpailusta, tai kuten me ehdotimme, poistaa kyseinen pätkä rallin tuloksista, mutta tuomaristo mätkäyttikin rallin järjestäjille sakot huolimattomasta reittimerkinnästä.

Olemme edelleen 120-prosenttisesti sitä mieltä, että oikaisun tuomaripäätöksessä tapahtui oikeusmurha. Sääntöjä ei tällä kertaa noudatettu, ja tuomaristolla ei ollut enää rohkeutta tehdä uusia päätöksiä.

Meidän tiimimme ei lähtenyt tekemään protestia vasta sitten, kun hävisimme rallin 2,5 sekunnilla, vaan teimme sen jo lauantaiaamuna Jari-Matin johtaessa kisaa. Citikkamiesten ajoreitti oli kyllä meidän sääntöymmärryksemme mukaan aivan selkeä sääntörikkomus. Siitä eivät vaan tuomarit uskaltaneet tehdä päätöstä. Se on surullista.

On toinenkin syy, jonka takia meidän tiimi teki tuon protestin: Tänä vuonna on ollut muutamia muitakin vastaavia tapauksia. Haluaisimme selkeitä linjanvetoja sääntöihin. Me yritämme tehdä ammatiksemme tätä hommaa, ja yksi tärkeimmistä työkaluistamme on FIA:n sääntökirja. Jokainen ymmärtää, että tällaisten päätösten jälkeen on aika vaikeata tietää, missä tässä nyt mennään, mitä sääntöjä noudatetaan vai noudatetaanko mitään.

Sekin on surullista, että tietynlainen linjaveto tuli tuostakin tuomariston päätöksestä: Ehkä tästä lähtien joka kohdassa ei tarvitse noudattaa sääntöä, joka määrää ajamaan tiekirjan merkintöjen mukaan. On mielenkiintoista nähdä jos tilanne on toisinpäin - jos me teemme samanlaisen tempun, mitä tuomaristo sitten sanoo. ­

On aina ikävää urheilullisuuden kannalta, että asioita pitää puida vielä kilpailusuoritusten jälkeen jossain tuomariston kokouksessa. Kyllä ne pitäisi pystyä ratkaisemaan reilusti ajamalla. Mutta kuten sanottu: Päätöstä on vatvottu jo riittävästi mediassa, se on historiaa ja toivotaan että näin ei enää tapahdu - että tuomaristokin on nyt oppinut jotain.