Millaiset ovat omat autotarpeesi? Sivusto avustaa pohdinnassa!

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on julkaissut verkossa kattavan ohjeistuksen kaikille auton hankintaa harkitseville. Sivuilta löytyvät kustannuslaskuri ja kyselytyökalu valintaa ohjaamaan. Trafin tavoitteena on, että Suomen teille hankittaisiin mahdollisimman vähäpäästöisiä ja turvallisia ajoneuvoja.

Auton valintaa ohjaavassa kyselytyökalussa autetaan käyttäjää selventämään omat autoilutarpeensa. Kun miettii huolella, mitä autolla kuljetetaan ja millaisessa ajossa, voi hankkia juuri omiin tarpeisiinsa sopivan menopelin, eikä tarvitse maksaa turhasta.

Uusitussa Ekoautoilu-kokonaisuudessa www.trafi.fi/ekoautoilu kerrotaan yksityisautoilun ympäristövaikutuksista ja siitä miten itse kukin voi auttaa vähentämään niitä. Autovalintojen ja autoilutapojen merkitys ei ole vähäinen, sillä tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä 60 prosenttia tulee liikenteessä olevista henkilöautoista.

Auton hankintaan päädyttäessä tulisi aina hankkia auto käyttötarpeen mukaan pitäen mielessä ympäristö sekä turvallisuus. Vähäpäästöiset autot ovat myös kokonaiskustannuksiltaan edullisia, kun säästetään niin polttoaineessa kuin verotuksessakin. Yksittäiset autovalinnat määräävät lopulta, millaiseksi maamme autokanta muodostuu.

Ohjeiden lisäksi Trafin verkkosivuilta löytyy kustannuslaskuri, joka paljastaa tarkemmin autoilun ja auton omistamisen todelliset kustannukset sekä yksinkertainen kyselytyökalu, joka helpottaa oman autotarpeen haarukointia. Työkalujen käyttämisestä on pyritty tekemään mahdollisimman nopeaa ja vaivatonta.

Kustannuslaskurista voi itse autonsa tiedot syöttämällä tai valmiiden esimerkkien avulla etenemällä arvioida, mitkä auton omistamisen kustannukset ovat. Laskuri huomioi muun muassa verot, polttoainekustannukset sekä vakuutusmaksut.

Teksti ja kuva: H. Kuurio