Missä halvin bensiini?

Tankki täyteen, mutta millä hinnalla? Tässä viisi ohjetta, joiden avulla löydät halvimman polttoaineen missä ikinä kesällä liikutkin. Ero kalleimman ja halvimman vaihtoehdon välillä voi olla jopa 10 senttiä litralta.

Tankkaamalla säästät. No ei sentää, mutta tankillisella polttoainetta voi olla yllättävän suuri hintaero tankkauspaikkojen välillä.​​
Tankkaamalla säästät. No ei sentää, mutta tankillisella polttoainetta voi olla yllättävän suuri hintaero tankkauspaikkojen välillä.​​

1. Vertaa hintoja

Mainosrahoitteinen verkkopalvelu Polttoaine.net seuraa 602 aseman hintoja autoilijoiden ilmoittamien tietojen perusteella. Tietoja voi hakea paikkakunnan tai käytetyn tien perusteella. Palvelu kertoo myös 20 kalleinta tai edullisinta asemaa koko Suomessa sekä päivittäisen keskihinnan. Hintatiedot pysyvät näkyvillä viisi vuorokautta ilman uutta päivitystä – yleensä tiedot ovat korkeintaan muutaman päivän takaa.

2. Käytä laskuria

Halvinbensa.fi etsii sinulle edullisimmat asemat sijaintisi perusteella. Palvelu ottaa huomioon myös autosi kulutuksen ja ennakoidun tankkausmäärän ja kertoo lopuksi tankkauksen hinnan.

3. Osta automaatista

Koska muita tulonlähteitä ei ole, jokaisen automaattiaseman kannattaa pyrkiä mahdollisimman suureen myyntimäärään. Mikään muu ei houkuttele ostajia yhtä hyvin kuin edullinen hinta. Palveluasemat saavat valtaosan tuloistaan ravintolasta, kahvilasta ja elintarvikkeista. Polttoaineen myynnillä ei ole suurta merkitystä aseman tulokselle eikä asiakas yleensä valitse palveluasemaa polttoaineen hinnan perusteella, vaan aivan muista syistä. Hintaero automaattiasemien eduksi ei ole kuitenkaan kovin suuri, koska paikkakunnan tai tien markkinahinnan yli ei voi nykyisin mennä kuin muutamilla senteillä.

4. Suosi ulosmenoteitä

Hintavertailussa menestyvät useimmin automaattiasemat, jotka sijaitsevat vilkkaiden ulosmenoteiden varrella. Kysyntää riittää, mutta vain silloin, kun hinta on edullinen. Reitin vakiokäyttäjät osaavat seurata hintoja, ja valinnat vaikuttavat myös polttoaineen hintaan.

5. Pidä silmät auki

Polttoaineiden hintaa ja hintakehitystä voi helposti seurata asemien pyloneista ja mainostauluista. Jos vilkaiset hinnat edes silloin tällöin, pysyt kartalla hintojen kehityksestä. Öljy- ja biopolttoaineala ry (entinen Öljyalan Keskusliitto) seuraa kuluttajahintojen ja maailmanmarkkinahintojen kehitystä. Kuluttajahintatilasto päivitetään kerran kuussa. Alkuvuodesta polttoaineiden hinnat olivat hyvin alhaiset. Kesän alussa hinnat kääntyivät nousuun. Myös öljyn maailmanmarkkinahinta on nouseva.

​

Teksti Markku Rimpiläinen