Muista tarkastaa renkaiden kunto ennen kesälomareissua

Alkukesän kuumat ja karkeat asfaltit ovat kuluttaneet renkaita tavallista enemmän. Autonrengasliitto kehottaa tarkistamaan renkaiden urasyvyydet ja ilmanpaineet kesälomareissua varten.

Täydellä kuormituksella rengaspaineita tulee lisätä auton ohjekirjan suosituksen mukaisesti.

Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 millin urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään 4 milliä. Sadekelitestien mukaan kesärenkaan suorituskyky huononee oleellisesti kulumisen myötä.

Vesiliirron välttämiseksi loppuunajetuilla renkailla pitäisi ajaa jopa 30 km/h hitaammin kuin uusilla renkailla.

Ajoneuvoasetuksen mukaan henkilöautorenkaan paine ei saa ilman erityistä syytä poiketa renkaan tai ajoneuvon valmistajan suosituksen mukaisesta, ajoneuvon kuormitustilaa vastaavasta paineesta alaspäin enempää kuin 20 prosenttia.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 2,5 barin suosituksella rengaspaineen tulee olla vähintään kaksi baria.

Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora muistuttaa rengaspaineiden merkityksestä ajettavuuteen ja liikenneturvallisuuteen.

”Renkaiden ilmanpaineet mitataan aina kylmistä renkaista. Täydellä kuormituksella rengaspaineita pitää lisätä suosituksen mukaisesti. Ohjearvot löytyvät auton ohjekirjasta.”

Rengaspaineilla on merkitystä sekä turvallisuuteen että taloudellisuuteen.
Vajaapaineiset renkaat vaikeuttavat auton hallittavuutta etenkin äkillisissä väistöliikkeissä.
Nuora laskeskelee, että oikeilla rengaspaineilla keskivertoautoilija saattaa säästää rengas- ja polttoainekuluissa jopa 100 euroa vuodessa.