Näin kuljetat venettä oikeaoppisesti perävaunussa

Ennen vesillelaskua on hyvä suunnitella ennakkoon veneen turvallinen kuljettaminen trailerilla. Asiallisin varustein ja ennakkoon mietityin oikeaoppisin toimintatavoin säästää aikaa ja vaivaa sekä saavutetaan turvallisuutta.

Veneen oikeaoppinen kuljetus trailerilla on äärimmäisen tärkeää.

Traileri tulee säätää veneelle sopivaksi. Kun suunnittelee veneen kuljettamista trailerilla, kannattaa selvittää jo ennakkoon vetoauton sallittu perävaunumassa, trailerin omamassa, kantavuus ja jarrut sekä veneen kokonaispaino. On myös hyvä selvittää, oikeuttaako ajokortti kuljettamaan venetraileria.

Muista tarkistaa trailerin kunto ja rengaspaineet talvisäilytyksen jäljiltä ennen veneen kiinnittämistä.

Varmista samalla, että trailerissa toimivat valot ja vilkut. Käytä veneen sitomiseen ainoastaan hyväkuntoisia ja -laatuisia sidontaliinoja.

Muista, että sidonnan tulee estää veneen liikkuminen kaikkiin suuntiin mahdollisessa törmäystilanteessa.

- Sidontaliinojen kesto kannattaa ylimitoittaa veneen painoon nähden. Lisäksi kannattaa miettiä kuormaliinan kiinnittäminen niin, ettei se pääse löystymään tai vahingoittamaan venettä. Sidonnan kireys pitää tarkistaa, kun on jo jonkin matkaa ajanut, opastaa Liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi.

Traileria vedettäessä saa ajaa enintään 80 km/h. Ajaessa tulee varautua jarrutusmatkojen pitenemiseen.

Erityisen tarkkana tulee olla kaarrenopeuksien kanssa: trailerin ja veneen painopiste on korkealla, ja traileri saattaa kaatua, mikäli kaarteeseen ajaa liian kovaa.

Venetrailerin kuljettajan tulee lisäksi ottaa huomioon tavallista suurempi tilantarve käännöksissä ja mutkissa.

- Trailerin vuokraamisessa tai lainaamisessa tulee tarkastaa trailerin kunto erityisen huolellisesti. Vuokrattavassa kalustossa on usein pahoja puutteita, kuten rispaantuneita vinssin liinoja ja rikkinäisiä kölirullia. Liikenteessä kuljettaja vastaa ajoneuvoyhdistelmänsä turvallisuudesta, Lammi kiteyttää.