Näin pelastut, jos auto uppoaa järveen – katso video!

Tämä video ei ole liioittelua. Suomessa on tietojen mukaan 187 888 järveä tai lampea, joiden pinta-alaksi mitataan vähintään 0,05 hehtaaria. Näistä noin 56 000 on yli hehtaarin kokoisia ja noin 2600 mitoiltaan yli neliökilometrin. On myös hyvä tietää, että järvien keskisyvyys Suomessa on noin 6 metriä. Katso tältä yksinkertaisen selkeältä ja havainnolliselta demovideolta, miten pelastutaan oikeaoppisesti, jos auto syystä tai toisesta syöksyy järveen.

Tämä video ei ole liioittelua. Suomessa on tietojen mukaan 187 888 järveä tai lampea, joiden pinta-alaksi mitataan vähintään 0,05 hehtaaria. Näistä noin 56 000 on yli hehtaarin kokoisia ja noin 2600 mitoiltaan yli neliökilometrin.

On myös hyvä tietää järvien keskisyvyyden Suomessa olevan noin 6 metriä sekä muistaa, että enemmän kuin usein järvivesi Suomessa on mutaista. Näkyvyys on siis yleensä olematon ja pimeys pahentaa paniikin mahdollisuutta. Ja paniikkiinhan ei saa missään tapauksessa joutua. Vain selkeästi ajatellen ja toimien pelastuu.

Vaikka auton syöksyminen järveen onkin normaalioloissa epätodennäköistä, ei ole haitaksi tietää, miten toimitaan tosi paikan tullen. Silloin nimittäin pystyy periaatteessa auttamaan vain itse itseään, ja kuitenkin mahdolliset muut autossa olijat on myös autettava ulos ja pintaan. Oman haasteensa asettaa auton ovien lukumäärä. Kolmiovinen on paljon vaikeampi tapaus kuin  neli- tai viisiovinen.

Katso tältä yksinkertaisen selkeältä ja havainnolliselta englanninkieliseltä demovideolta, miten pelastutaan oikeaoppisesti, jos auto syystä tai toisesta syöksyy järveen.

Hankalammaksi tilanne muuttuu, jos auto jää pohjaan ylösalaisin tai jää esimerkiksi kallionseinämälle pystyasentoon. Olennaista on pitää autossa pieni ikkunavasara sekä pieni timanttileikkuri, jolla mahdollisesti jumiutuneen turvavyön saa leikatuksi poikki hetkessä. Molempia saa muutamalla eurolla autotarvikeliikkeestä ja ne voivat sananmukaisesti pelastaa henkesi.

Ennen kaikkea: älä aja ylinopeutta, joka voi olla se syy auton järveen päätymiselle. Muistakaa, mitä mainitsimme mutaisista, säkkipimeistä vesistä.

Teksti: J. Peltonen

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=maywde6eILE