Nyt kävi näin: Chrysler poistuu Euroopasta, Lancia palaa Suomeen

Eräs huomattavimmasta seikoista Genèven autonäyttelyssä on Chryslerin poistuminen kokonaan Euroopan markkinoilta ja sen korvaaminen Lancia-merkillä. Lancia palaa myös Suomen markkinoille vuoden 2012 alussa. Nähtäväksi jää, miten nimenmuutos vaikuttaa Suomessa, jossa Chrysler ja Dodge ovat olleet eurooppalaisittain vahvoilla.

Esimerkiksi muotimaailmasta tyylinsä ammentava pieni cityauto Lancia Ypsilon palaa siten Suomeen. Lancian pieneksi lippulaivaksi mainittu Ypsilon erottuu massasta vain 3,8-metrin ”pikkuluksus”-tyylillään. Malli on jo 25-vuotias ja saatavaksi tulee ainakin 5-ovinen malli. Teknisesti Ypsilon yhdistelee nykypäivää ja tulevaisuutta. Varustelun kerrotaan olevan tasolla, jonka tapaa yleensä vasta isommista ja kalliimmista autoista.

Toinen merkittävä paluu-uutuus on Lancia Thema. Se on Lancia-malliston lippulaiva, joka Fiat-Chrysler yhteistyön myötä perustuu pääosin tuttuun Chrysler 300 C:hen. Yhdennäköisyys poistuvaan Chryslerin malliin on varsin ilmeinen. Uusi Thema on Suomen maahantuoja AutoFennican mukaan mukava, tilava ja ylellisen tyylikäs. Suuren auton tyyliin kuuluvat miellyttävän hiljaiset, nahkaverhoillut ja italialaisella tyylitajulla viimeistellyt sisätilat. Lancia-logo on sijoitettu suuren kromisen maskin yläreunaan.

Lancia Thema on saatavilla uusin 3.0 litran V6 diesel- ja 3.6 litran V6 bensiinimoottorein ja 5- tai 8-vaihteisin automaattivaihteistoin. Poissa on siten ainakin 300 C:n nykyisin epämuodikas V8 Hemi -voimanlähde. Kattava varustelu sisältää muun muassa adaptiivisen vakionopeudensäätimen, adaptiiviset kaasupurkausajovalot sekä Parkview-peruutuskameran.

Kaikkiaan Lancia Themassa on 70 turvallisuutta parantavaa ominaisuutta, esimerkiksi törmäysvaroitin, kuolleen kulman varoitin ja jalankulkijoiden törmäysturvatoiminto.

Tarkemmat päätökset Suomeen tuotavista malleista tehdään kevään aikana ja uusi mallisto tulee myyntiin vuodenvaihteessa. Muita Lancian mahdollisesti Suomeen saapuvia malleja ovat Musa, Delta ja Voyager.

Teksti: H. Kuurio

Kuva: Handout