Nyt tarkkana: oletko nähnyt tätä varastettua Nissan Skylinea?

Syksy pimenee ja itäeurooppalaiset autovarasliigat voivat jälleen olla liikkeellä, ehkä juuri Sinun nurkillasi. Saksassa ulkomaiset liigat aiheuttavat jo suurta riesaa, mutta eivät ole tuntematon käsite Suomessa. Kannattaa katsoa, miten autoaan säilyttää ja millä tavoin sen varustaa varkaita vastaan.

Syksy pimenee ja itäeurooppalaiset autovarasliigat voivat jälleen olla liikkeellä, ehkä juuri Sinun kulmillasi. Saksassa ulkomaiset varasliigat aiheuttavat jo suurta riesaa, mutta eivät ole tuntematon käsite Suomessa. Kannattaa katsoa, miten autoaan säilyttää ja millä tavoin sen varustaa varkaita vastaan.

Suomi ei enää pitkään aikaan ole ollut se lintukoto, jollaisena sen saimme aikoinaan pitää. Röyhkeät itäeurooppalaiset ja baltialaiset autovarasliigat voivat iskeä etenkin Puolasta, Liettuasta ja Latviasta. Auto voi kadota jälkiä jättämättä, nopeasti Tallinnan-lauttaan.

Siellä jossakin auto joko myydään eteenpäin tai puretaan nopeasti osiksi ja kaupitellaan niitä nettihuutokaupassa.

Suljettu tallikaan ei aina ole tae, sillä autoja seurataan, tilaustyönä. Arvoautot ja keräilyautot ovat vaaravyöhykkeessä, eikä hyväkään hälytin ehkä auta. Virran ja polttoaineen syötön katkaisutoiminto on sinänsä hyvä ratkaisu, mutta varkaat voivat nostaa auton niine hyvineen umpinaiseen kuljetusautoon ja kadota.

Nopeasta toiminnasta esimerkkinä joitakin vuosia sitten sattunut tapaus, jossa arvoauto varastettiin Helsingissä, ajettiin saman tien Tallinnan-lauttaan, Tallinnasta suoraan lentokentälle, jossa se lastattiin kuljetuskoneeseen. Auto löydettiin vain sattuman kautta Valko-Venäjältä – saman päivän iltana...

Kotimaiset autovarkaat ovat tietenkin oma lukunsa.

Kuvan oikealta ohjattava, tummanharmaa Nissan Skyline, rekisteritunnus JAI-31, varastettiin 15.–16.10. Helsingin Roihuvuoresta, klo 22.00-07.00 välisenä aikana. Autossa on kuvasta poiketen alla alkuperäiset, tummat 16-tuumaiset vanteet. Jos näet auton, soita poliisille.

 

Teksti: J. Peltonen

Kuva: Auto Bild