Ohoh! Kiinalaisautot yllättävät: kuinka käy kolaritestissä?

Euro NCAP:n viime vuoden viimeisessä, laajassa kolaritestissä oli mukana 14 uutta automallia. Aiempina vuosina kiinalaisautot ovat osoittautuneet kolaritilanteissa usein jopa hengenvaarallisiksi, mutta nyt tilanne on jo toinen.

Euro NCAP:n viime vuoden viimeisessä, laajassa kolaritestissä oli mukana 14 uutta automallia. Aiempina vuosina kiinalaisautot ovat osoittautuneet kolaritilanteissa usein jopa hengenvaarallisiksi, mutta nyt tilanne on jo toinen.

Kaksi neljään tähteen yltänyttä kiinalaismallia kertovat oikeansuuntaisesta kehityksestä. MG6 sekä Geely Emgrand EC7 saavuttivat tiukentuneista pisteytyskriteereistä huolimatta hyvän neljän tähden tuloksen. Vaikka neljän tähden tulos on monelle autonvalmistajalle varmasti lievä pettymys ja tuloksissa edelleen parantamisen varaa, ovat ne osoitus kiinalaisten autonvalmistajien halusta yltää hyvään turvallisuustasoon Euroopan markkinoille suunnatuilla malleillaan.

Esimerkiksi kiinalaisen MG6:n todetaan säilyttävän etutörmäystestissä matkustamon rakenteellisen muotonsa hyvin ja osoitti, että auto antaa yhtä hyvän suojan aikuismatkustajille riippumatta siitä, kummalla puolella ohjauslaitteet ovat. MG6 on tällä hetkellä myynnissä vain Yhdistyneissä Kuningaskunnissa.

Geely Emgrand EC7 sen sijaan sai sivutörmäystestissä tuloksen, jossa vartalon kaikki osa-alueet saivat hyvän suojan, ja auto saavuttikin tässä testissä täydet pisteet. Samoin istuimet ja pääntuki antoivat hyvän suojan peräänajoa seuraavaa piiskaheilahdusta vastaan.

Samaan neljän tähden tulokseen ylsi muun muassa massiivinen amerikkalaisauto, Jeep Grand Cherokee sekä Renaultin sähköauto Fluence ZE. Fiat Pandalta  jäi tuloksesta puuttumaan yksi tähti, koska ESC-ajonvakautusjärjestelmä ei kuulu mallin kaikkien versioiden vakiovarusteisiin. Neljän tähden auto on myös mallina jo muutaman vuoden ikäinen Jaguar XF.

Tähtien saavuttaminen kolaritestissä ei ole auton koosta kiinni, sillä Volkswagenin pikkuauto up! sisarmalliensa Skoda Citigon ja Seat Miin kanssa saavutti viisi tähteä. Viiden tähden tuloksia on Euro NCAP:n arvioiden mukaan odotettavissa lisää tulevissa testeissä. Viiden tähden tulokseen ylsivät Chevrolet Malibu, Kia Rio, Mercedes-Benzin C Coupé ja B-sarja, Range Rover Evoque, Subaru XV, Volkswagen Beetle sekä Volkswagen up!

 

Teksti: Harry Kuurio

Lähteet: Euro NCAP, Autoliitto