Ohoh: USA:ssa sallitaan bensiinin 15 % etanolipitoisuus!

Yhdysvaltain Ympäristönsuojeluvirasto (EPA) julkisti varhain tänä aamuna tiedon, jonka mukaan se sallii jatkossa 15 % etanolipitoisuuden bensiinissä.

Tämä uusi E15-polttoaine koskee kuitenkin USA:ssa ainoastaan henkilö- ja pakettiautoja, jotka on valmistettu vuodesta 2007. Aiempi, siellä pitkään käytössä jo ollut E10 soveltuu vanhempiin autoihin, moottoripyöriin, sekä esimerkiksi kaksitahtimoottoreihin lehtipuhaltimissa ja vastaavissa.

Jos Yhdysvalloissa ajaa kaksipolttoaine (Flex-Fuel) -tyyppisellä autolla, pitäisi uutta E15-polttoainetta pystyä ainakin periaatteessa käyttämään huoletta. EPA:n mukaan kattavat testit ovat osoittaneet, ettei E15:n pitäisi aiheuttaa ongelmia uudemmissa autoissa.

Tilanne voi kuitenkin olla Eurooppaan verrattuna erilainen, koska USA:ssa on biopolttoaineiden käyttö saatettu ottaa jo ennakkoon eri tavalla huomioon polttoainejärjestelmän komponenttien ja materiaalien valinnoissa.

Jatkossa USA:ssa ollaan etenemässä kohti E20-polttoainetta ja Suomessakin huhutaan tulevaisuudessa jo E30-polttoaineesta eli 30 % etanolipitoisuudesta. Jos kuitenkin etanolipitoisuus aiheuttaa niin paljon ongelmia moottoreissa, miksi moinen innostus?

Vuoteen 2022 mennessä USA:n kongressi vaatii vuosittain vähintään 140 miljardin biopolttoainelitran jalostamista, jolloin vuosimäärästä suurin osa olisi etanolipohjaista. E15 on siksi yksi askel kyseisellä tiellä.

Mutta olisi virhekuvitelma, että USA:ssa olisi kokonaan vältytty ongelmilta. Siellä E15:n arvioidaan tulevan muodostamaan ongelmia ainakin iskutilavuudeltaan pienehköille moottoreille. E15-polttoaineen tuloa vastustaa omalta osaltaan erittäin vaikutusvaltainen American Petroleum Institute.

EPA arvioi E15:n soveltuvan turvallisesti lisäksi vuosimallia 2001-2006 oleviin autoihin Yhdysvalloissa. Autotekninen yritys nimeltä Ricardo suoritti USA:ssa testejä E15:llä koskien vanhempaa autokalustoa ja esitteli tuloksia Iowassa biopolttoaineiden huippukokouksessa.

Testien mukaan E15 soveltuisi siellä myös 1994-2000 valmistettujen autojen moottoreihin. Lausuman mukaan "E15 ei vahingoita polttoainejärjestelmän komponentteja autoissa, joiden moottorit on suunniteltu biopolttoaineita silmällä pitäen, eikä aiheuta suorituskyvyllisiä haittoja verrattuna E10-polttoaineeseen.

Teksasilaisessa Houston Chronicle -sanomalehdessä todetaan E10:n palvelleen hallitsevana polttoaineena USA:ssa autokalustossa jo viimeisten parin kymmenen vuoden ajan, mutta että kyseessä on tuhoisa polttoaine muille polttomoottoreille. Etanoli on voimakkaasti syövyttävä aine, ja esimerkiksi ulkolaitamoottorit sekä useimmat muut pienmoottorit on aiemmin suunniteltu toimimaan pelkällä bensiinillä, eikä etanolisekoituksella.

Amerikassa myydyistä ulkolaitamoottoreista vasta noin vuodesta 1990 valmistetut on varustettu etanolia sietävin komponentein.

- Etanoli syövyttää polttoaineletkujen sisäpinnoitteen, joka puolestaan aiheuttaa polttoainesuodattimien, bensiinipumppujen, kaasuttimien ja suihkutussuuttimien tukkeutumista, mainitsee Jack Stone Jr., venemoottoreita korjaavan Stone and Sons -yrityksen omistaja. Hänen mukaansa "etanoli on aikaansaanut hänen yritykselleen enemmän liiketoimintaa kuin kukaan saattaisi arvata".

Alkoholi vahingoittaa myös tiivisteitä, kaasuttimien muovisia kohoja ja muita polttoainejärjestelmän "pehmeitä" osasia. Sitä paitsi etanoli irrottaa bensiinisäiliön seinämistä kertymiä.

- Tämä hienon hieno kertymä ajautuu sitten polttoaineletkuihin ja aiheuttaa merkittävää haittaa, Stone jatkaa.

Muttei siinä kaikki. Ongelmana on myös vesi, sillä etanoli kerää ja sitoo vettä. Tämä ei ole varsinainen ongelma autojen suljetuissa polttoainejärjestelmissä tai kun polttoaine poltetaan moottorissa noin viikossa tankkauksen jälkeen. Se on kuitenkin ongelma esimerkiksi venemoottorien tuuletetuissa bensiinisäiliöissä, jossa bensiini saattaa olla käyttämättä välillä viikkojakin.

Jos ja kun etanolin ja veden sekoitus ajautuu venemoottorin polttoainejärjestelmään ja palotiloihin, syntyy kallista jälkeä.

Teksti: J. Peltonen

Kuva: Auto Bild