Oletko jyvällä uudesta E10-polttoaineesta?

Uudessa laadussa on entisen viiden prosentin sijaan 10 % etanolia. Vahinkojen välttämiseksi on tärkeää tarkistaa, soveltuuko 95E10 juuri sinun autosi moottoriin ja vuosimalliin vai kannattaako jatkossa siirtyä 98-oktaaniseen, jossa siinäkin on viisi prosenttia etanolia (98E5).

Vaikka kaikki eivät asiaa ehkä ole tiedostaneet, niin sekä tähänastisessa 95-oktaanisessa että 98-oktaanisessa bensiinissä on ollut mukana enintään 5 % etanolia.

Sen nojalla 95-oktaanista voidaan uuden merkintätavan mukaan nimittää tunnuksella 95E5. Vastaavasti uuden, korvaavan ysiviitosen tunnus on 95E10.

Niissä automalleissa, joiden polttoainejärjestelmä ei siedä uutta 95E10-bensiiniä, tulee käyttää korkeampioktaanista 98E-bensiiniä, jonka etanolimäärä pysyy samana kuin ennenkin.

"Ysikasi" on uuden merkintätavan mukaisesti 98E5-bensiiniä. Nyrkkisääntö kuuluukin: ellet ole täysin varma tai pysty selvittämään, soveltuuko 95E5 todella omaan autoosi, käytä ehdottomasti 98E5-bensiiniä.

Koska etanolin ja bensiinin seos rasittaa auton polttoainejärjestelmää, tarvitaan siis luotettavaa tietoa siitä, mitkä automerkit ja -mallit sietävät myös tulevaa 95E10-bensiiniä ja mitkä puolestaan eivät siedä.

Siksi kannattaa lukea kattava reportaasi polttoainemuutoksesta Auto Bild Suomen numerosta 23-24/2010.

Artikkelin jatkona oleva soveltuvuustaulukko ilmaisee, mihin malleihin E10 soveltuu tai ei sovellu.

M. Juntunen