Oletko varma, että ostamasi uusi auto todellakin on uusi?

Olet juuri iloisena ajanut hankkimasi tehdasuuden auton kotitalliin – vai alkaako sittenkin kalvaa epäilys siitä, että kyseessä voisi sittenkin olla autoliikkeessä iät ja ajat seissyt ksilö? Siinäpä kuuma kysymys, joka saattaa ihan tosissaan harmittaa, jos sellaista on tapahtunut.

Olet juuri iloisena ajanut hankkimasi tehdasuuden auton kotitalliin – vai alkaako sittenkin kalvaa epäilys siitä, että kyseessä voisi sittenkin olla autoliikkeessä iät ja ajat seissyt yksilö? Siinäpä kuuma kysymys, joka saattaa ihan tosissaan harmittaa, jos sellaista on tapahtunut.

Jos haluat tietää, milloin oma autosi on oikeasti valmistettu, joudut tekemään hieman taustatöitä, sillä valmistusaika ei ole missään automerkissä avoimesti esillä. Amerikkalaisissa autoissa tulkinta sujuu hieman helpommin, tuulilasin alareunassa kojelaudan päällä näkyvän VIN-koodin perusteella – vuosimallin pystyy tällöin tulkitsemaan sopivan opaskirjan tai nettilinkin avulla.

Ensirekisteröintipäiväys ei kuitenkaan kerro auton todellista valmistusajankohtaa tai -päivää. Suomessa autokaupan piirissä auton vuosimalli määräytyy ensirekisteröintipäivän mukaan, eikä auton todellisen valmistusvuoden mukaan, mikä saattaa aiheuttaa sekaannusta.

Moniin auton osiin on kuitenkin merkittynä valmistusaika, ja osat on varmasti valmistettu vain päiviä tai korkeintaan muutama viikko ennen varsinaisen auton kokoonpanoa.

Esimerkiksi Auto Bildin viitossarjan VW Golfissa on monia komponentteja, jotka on valmistettu marraskuussa 2006, joten itse auto on tullut linjalta vuoden vaihteessa 2006–2007. Tässä tapauksessa ensirekisteröinti on tapahtunut huhtikuussa 2007.

 

Auto Bild