Oliko tämä Führerin mekaanisesti ahdettu yksityisauto?

New Jerseyssä USA:ssa on tehty merkittävä autolöytö. Harvinaista mallia epäillään aikanaan Hitlerin käyttämäksi. Mutta oliko yksilö Hitlerin käyttämä? Ainakin se on saattanut olla SS:n käytössä.

Vuosimallin 1942 Mercedes 320 Cabriolet D oli eräs malleista, joita valmistettiin ainoastaan Kolmannen valtakunnan ylempien virkamiesten käyttöön toisen maailmansodan aikana.

Turkkilaisperäinen Zenop Tuncer löysi auton eBay:stä etsiessään asiakkaalleen Fred Daibesille, kertoo New York Times. Daibes osti auton noin 180 000 dollarilla (noin 140 000 euroa), mutta kun hän näki epätavallisen neliovisen avoauton, hän oletti sen olevan korinvaihto tai myöhempi yksityisen henkilön tekemä muunnos.

Mercedes kuitenkin vahvisti auton aitouden sen sarjanumeron perusteella. Mallia valmistettiin ainoastaan kahdeksan kappaletta erityisesti natsivirkamiehille.

Asiantuntija Mercedeksen pääkonttorilla Saksassa on kuitenkin kommentoinut, että auto ei lähes varmasti olisikaan ollut Hitlerin käytössä. Hitlerin suosi ylellistä Mercedes 770 -mallia. Nyt New Jerseystä löydetty autoyksilö olisi siten luultavasti kuulunut yhdelle hänen kenraaleistaan.

Tuncerin mukaan ajoneuvossa näkyy kuitenkin edelleen merkkejä sen huolestuttavasta alkuperästä. Muun muassa lokasuojasta on ilmeisesti yritetty poistaa natsien lippu, ja toisella kohtaa koria on havaittavissa vastaavia merkkejä. Auton uusi omistaja on jo hylännyt 1,5 miljoonan dollarin tarjouksen ainutlaatuisesta Mercedeksestä.

 

Teksti: Harry Kuurio