Onko Karsan V1 turkkilaistaksi Manhattanille?

Nähtäväksi jää, hyväksyvätkö New York Cityn asukkaat vuodesta 2014 alkaen turkkilaiset Karsan V1 -taksit, jotka mahdollisesti korvaavat nykyiset Yellow Cabit.

New York Cityssä ennen muuta Manhattanilla on vuosikymmenten saatossa kokeillut onneaan taksikaluston testaamisessa monikin siellä vähemmän tunnettu valmistaja, mutta taksimallit ovat yleensä vedetty vähin äänin pois kokeiluvaiheen jälkeen. Kalusto ei yksinkertaisesti ole kestänyt kovaa ja tauotonta käyttöä.

Yrittäneiden joukkoon ovat liittyneet jo 1970-80 -luvuilla eurooppalaisista ainakin tuttu musta Lontoon-taksi Carbodies FX4, Peugeot 504 -farmari sekä Volvo 244.

Nykymalleista suosituimpana on vuosikaudet pysynyt kivenkovan maineen lunastanut takavetoinen Ford Crown Victoria 4.6 V8, jota saa myös maakaasukäyttöisenä, ja kovuutta totta vie vaaditaankin New York Cityn ja naapurikaupunginosien mäkisillä, toisinaan kuoppaisilla kaduilla.

Eikä pidä unohtaa, ettei NYC nuku milloinkaan. Liikennevirta on aivan yhtä hektistä ja torvet soivat klo 03.30 aamuyöllä samoin kuin klo 15.30 iltapäivällä!

Koska kalusto pakkoviihtyy metropolissa 24 tuntia radalla, komponenttien toimivuus ja kestävyys todella punnitaan. Aiheetta ei New York Cityä mainita maailman kovimmaksi taksirääkiksi.

Jos käyttäjät NYC:ssä ovat Karsaniin tyytyväisiä, saattaa vuodesta 2014 kaduilla liikkua oheinen, Turkissa suunniteltu ja rakennettu Karsan V1 -tilataksi, joka on varustettu kookkaiden ikkunoiden lisäksi pilvenpiirtäjien katseluun soveltuvalla panoraamakatolla.

Karsan on London Taxi Companyn lisäksi tällä hetkellä ainoa yhtiö maailmassa, joka valmistaa varta vasten tuohon tarkoitukseen tehtyjä takseja. Karsanissa on niin ikään kaksi pyörätuoliramppia sekä paljon tilaa matkatavaroille.

Matkustajat istuvat perinteisen jenkki-Checkerin tai Lontoon-taksin tapaan vastakkain.

Taakse sijoitetun bensiinimoottorin asemesta voidaan jatkossa käyttää versioita, jotka toimivat maakaasulla, bensiini/sähköhybridejä tai kokonaan sähkömoottorilla toimivaa ratkaisua.

Auto Bild