Opel Ampera ilmestyy Suomeen

Ensimmäiset yksilöt nelipaikkaisesta, viisiovisesta ja 4,4 metrin pituisesta Opel Amperasta saadaan Suomeen tämän vuoden lopulla. Euroopassa tämä kompakti, uudenlainen hybridi-perheauto maksaa ilman autoveroa 42 900 euroa. Suomen hintoja ei vielä ole vahvistettu.

Extended Range-hybridi (ER) Opel Ampera poikkeaa täyssähköautosta siten, että se voi monille olla myös perheen ainoa auto. Amperalla voi ajaa yhdellä latauksella ja tankillisella noin 500 kilometriä, minkä jälkeen auton voi ladata sähköverkosta tai tankata bensiiniä. Tankkauksen jälkeen voi jatkaa matkaa välittömästi.

Opel Amperan akut voi ladata täyteen neljässä tunnissa tavallisella 230 voltin virralla lähes mistä tahansa kodin pistokkeesta, eikä erikoislatureita tarvita. Opelilla uskotaan, että suurimmalla osalla Amperoista ajetaan lähes aina sähköllä. Amperalla voi ajaa ensimmäiset 40–80 kilometriä kokonaan kapasiteetiltaan 16 kWh litiumioniakkujen voimalla. Tuon matkan aikana ei kuluteta bensiiniä eikä päästöjä synny lainkaan.

Ajomatkan pituus vaihtelee maaston, ajotyylin ja lämpötilan mukaan. Mikäli on tarpeen ajaa yhtäjaksoisesti pidemmälle, bensiinikäyttöinen moottori jatkaa auton toimintamatkaa lähes huomaamattomasti aina viiteensataan kilometriin saakka.

Opel Amperan sähkömoottori kehittää lähes äänettömästi 111 kW (150 hv) tehon ja 370 Nm väännön. Voimaa on riittävästi kiihdyttämään Ampera paikaltaan sadan kilometrin nopeuteen 9 sekunnissa ja huippunopeutta löytyy tarvittaessa 161 km/h. Kuljettaja voi valita ajotilanteen mukaan ajo-ohjelman neljästä vaihtoehdosta, jotka ovat Normal, Sport, Mountain ja City.

Opel Amperalla on vain yksi hinta, joka sisältää täydellisen auton, eikä ylimääräisiä lisäkustannuksia ole. Ainoa hintaan vaikuttava tekijä on auton varustelu, joka vaihtelee maakohtaisesti. Suomessa hintaan lisätään luonnollisesti myös autovero.

Teksti: Harry Kuurio

Kuva: Handout