Operaatio Pajunkissa: Turvaa pääsiäisliikennettä

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Pajunkissa päivystää taas pääsiäisliikenteessä. Teiden huono kunto ja vaihtelevat kelit edellyttävät autoilijoilta huolellisuutta ja varovaisuutta.

 

Autoliiton yleisen tiepalvelun perinteinen Operaatio Pajunkissa käynnistyy kiirastorstaina 13.4. ja jatkuu pääsiäismaanantaihin 17.4. saakka. Operaation aikana Autoliiton yleisen tiepalvelun vapaaehtoiset tiepalvelumiehet ovat tehostetusti valmiina auttamaan pulaan joutuneita tienkäyttäjiä.

Apua voi hälyttää paikalle Autoliiton yleisen tiepalvelun numerosta 0200 8080 (1,95€/min+pvm tai mpm). Autoliiton jäsenille ja Plus-jäsenille ovat omat lisämaksuttomat palvelunumeronsa, jotka löytyvät jäsenkortista.

Tarkkaile tien pintaa

Näin pääsiäisen aikaan tyypillisin avustustehtävä Autoliiton tiepalvelulle on renkaan puhkeaminen. Suomen tiet ovat talven jäljiltä todella huonossa kunnossa, mikä edesauttaa rengasvaurioiden syntymistä.

”Isoillakin valtateillä on valtavia routakraattereita, jotka ovat omiaan hajottamaan renkaan ja jopa vanteen, mikäli rengas osuu sellaiseen”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen varoittaa.

Autoliitto kehottaakin autoilijoita huolellisuuteen. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää tienpinnan vaurioihin ja nopeuden sovittamiseen tien kunnon mukaan.

Tarkasta rengaspaineet

Pääsiäisenä auto pakataan täyteen ihmisiä ja tavaraa. Tällöin on tärkeää, että myös rengaspaineet muistetaan nostaa kuormausta vastaaviksi. Auton käyttöohjekirjasta löytyvät oikeat paineet erikseen pienelle ja isommalle kuormalle.

”Moni autoilija ei valitettavasti tarkasta rengaspaineita kertaakaan ajokauden aikana. Jos paineet on viimeksi tarkastettu syksyllä talvirenkaiden alle laiton yhteydessä, voivat ne olla näin puolen vuoden kuluttua jo todella pahasti pielessä. Liian alhaiset paineet kasvattavat myös rengasrikon riskiä”, Vesalainen toteaa.

Talvirenkailla pääsiäisen viettoon

Kelien vaihtelu on syytä huomioida rengasvalinnassa pääsiäismatkalle lähdettäessä. Vaikka Etelä-Suomessa on jo jonkin aikaa ajeltu varsin kesäisissä olosuhteissa, on joillakin alueilla vielä hyvinkin talvista.

”Myös eteläiseen Suomeen on ainakin tämänhetkisten ennusteiden mukaan luvattu lumisadetta kiirastorstaina. Talvirenkaat on syytä pitää alla, jos pääsiäisenä on tarkoitus autoilla vähänkään pidemmälle”, Vesalainen linjaa.