Peruuttamisen MM Guinnessin ennätysten kirjaan

Guinnessin ennätysten kirjaan merkittiin hiljattain uusi yhden mailin peruuttaen suoritettu maailmanennätys. Se tehtiin Nissan LEAFilla.

Sähköauto Nissan LEAF ajoi Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa parin kilometrin pituisen ylämäkiradan mahdollisimman nopeasti peruuttaen. Tuloksena oli uusi mailin peruutusnopeuden Guinnessin ennätys.

Suomen markkinoilla tuoreessa Nissan LEAFissä ei ole perinteistä automaattivaihteistoa, joten teoriassa se yltää peruutettaessa samaan huippunopeuteen kuin eteenpäin ajettaessa.

Matkustamon alle sijoitettujen akkujen ansiosta auton painopiste on hyvin alhaalla, joten se on vakaa suurillakin nopeuksilla ja kallistelee suhteellisen hyvin kaarteissa.

Sähköautossa on myös vähemmän liikkuvia osia kuin tavanomaisessa autossa, joten oli jo ennalta epätodennäköistä, että ennätysyritys kaatuisi mekaanisiin ongelmiin. Stunt-kuljettaja Terry Grant ohjasi Nissan LEAFin uuteen peruutusennätykseen 88.5 km/t keskinopeudella.

Mainittakoon, että suomalaiset autotoimittajat ajoivat 20.–21.10.1978 variaattorivaihteistolla (CVT) varustetulla Volvo 343:lla peruuttamalla 24 tunnin aikana 1 770 km. Ennätys tehtiin Keimolan moottoriradalla.

 

Teksti: Harry Kuurio

Kuva: Nissan