Pian oma nimi erikoisrekisterikilpeen Suomessa?

Olisi vihdoinkin mukavaa, jos koko maahan saataisiin mahdollisuus "oikeisiin", persoonallisiin rekisterikilpiin. Ahvenanmaalla, joka on yksi Suomen maakunnista, tämä on ollut mahdollista jo vuosia.

Olisi vihdoinkin päivän paras uutinen, jos koko maahan saataisiin mahdollisuus "oikeisiin", persoonallisiin rekisterikilpiin. Ahvenanmaalla, joka on yksi Suomen maakunnista, tämä on ollut mahdollista jo vuosia.

Sinänsä erikoisrekisterikilpiä on saanut Suomessa 1990-luvun alusta, joka on erinomainen lähtöasetelma. Muualla maailmassa erikoiskilpiä on – kohtuulliseen lisähintaan – tilattavissa USA:n ja Kanadan lisäksi naapurimaassamme Ruotsissa, mutta myös ainakin Etelä-Afrikassa, Virossa, Meksikossa, Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa, vain joitakin esimerkkejä mainitaksemme.

Ahvenanmaan maakunnassa voi hankkia aidosti persoonalliset rekisterikilvet, tyyliin "HUMMERI". Manner-Suomessa luonnistuu kuitenkin vain rajallinen ideointi, malliin "KAP-I".

Ehdotammekin seuraavaa: koska Ahvenanmaan maakunnan erikoiskilvillä on jokaisen kilpiparin "takana" aina ihan tavalliset rekisterikilvet, voitaisiin myös manner-Suomessa siirtyä samanlaiseen järjestelmään.

"Oikeasti personoiduilla" rekisterikilvillä olisi useita, kiistattomia etuja.

Ensinnäkin: ne edistäisivät liikennevalvontaa, tavallaan sosiaalisen valvonnan kautta. Tuskinpa kukaan vaikkapa omalla nimellään varustetuin kilvin ryhtyisi ajamaan huomattavia ylinopeuksia.

Toisekseen: Liikkuvan Poliisin olisi helpompi tarvittaessa havaita mahdollinen aidosti erikoisin kilvin ajava taho.

Kolmanneksi: mikäli aidosti erikoiset alias-kilvet otettaisiin käyttöön, ne voitaisiin sovittaa nykyjärjestelmään. Ja jos nykyistä 900 euron hintaa (hinnanalennukselle pieni hatunnosto) vielä säädettäisiin inhimillisempään, vaikkapa 300 euroon, alkaisi valtion kassa oikeasti kilistä.

Tätä kilpi-ideaa kannattaa harkita vakavasti. Koko maan kattava, yhtenäinen mahdollisuus aidosti erikoisiin rekisterikilpiin olisi loppupelissä kaikkien osapuolten etu.Vaikka Ahvenanmaalla onkin itsehallinto ja sen kautta mahdollisuus toimia omalla tavallaan, heidän käyttöön ottamaansa loistavaa ideaa ei kannata jättää hyödyntämättä.

 

Teksti ja kuva: J. Peltonen