Porsaita äidin oomme kaikki!

Suomalaisista sikaloista kuuluu myös iloisia uutisia. Sikaloista ja maatiloilta saadaan nyt hyödynnettyä liikenteessä käytettävän biokaasun raaka-aineiksi muun muassa lantaa eläinjätteistä.

Suomalaisista sikaloista kuuluu myös iloisia uutisia. Sikaloista ja maatiloilta saadaan nyt hyödynnettyä liikenteessä käytettävän biokaasun raaka-aineiksi muun muassa lantaa eläinjätteistä.

Gasum on tuonut Suomessa ensimmäistä kertaa biokaasun laajasti saataville liikenteen polttoaineena. Biokaasu on ympäristöystävällisin ja edullisin liikenteen biopolttoaine: se on täysin uusiutuva ja kotimainen tuote.

- Jäteperäisistä raaka-aineista, kuten puhdistamolietteestä tai biojätteistä tuotettu biokaasu on yksi parhaimmista uusiutuvista polttoaineista vähäisen ilmastovaikutuksensa vuoksi, toteaa kriteeripäällikkö Karin Bergbom Ympäristömerkinnästä. Lisäksi biokaasu on hyvin edullista verrattuna esimerkiksi bensiiniin.

Biokaasua myydään Gasumin tankkausasemilla Etelä- ja Kaakkois-Suomessa ja sitä voidaan käyttää kaikissa ajoneuvoissa, joissa myös maakaasu käy polttoaineena.

Maa- ja biokaasua bensiinin lisäksi hyödyntäviä automalleja on tällä hetkellä Suomessa saatavana esimerkiksi Fiatilla, Mercedes-Benzillä, Opelilla ja Volkswagenilla.

Gasumin biokaasu on Suomen ensimmäinen joutsenmerkitty ajoneuvojen polttoaine. Se valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista kuten kotitalouksien, kaupan ja teollisuuden biojätteistä ja sen ilmastovaikutus on selkeästi tavanomaisia polttoaineita pienempi. Gasumin biokaasu valmistetaan Kymen Bioenergia Oy:n biokaasulaitoksessa. KSS Energia Oy jalostaa kaasun poistamalla siitä epäpuhtaudet jonka jälkeen Gasum huolehtii kaasun myynnistä ja jakelusta.

Joutsenmerkityn polttoaineen kasvihuonekaasujen päästöt ovat keskimäärin 45 % pienemmät kuin tavanomaisen polttoaineen, kun otetaan huomioon päästöt koko polttoaineen elinkaaren ajalta. Biokaasun terveydelle haitalliset hiukkaspäästöt ovat selkeästi pienemmät verrattuna esimerkiksi dieselauton pakokaasupäästöihin.

Biokaasun vertailulitrahinta 95 E bensiiniin on 0,909 €/ litra ja maakaasun 0,832 €/ litra. Maakaasu on edullisin liikenteen polttoaine ja biokaasu on markkinoiden edullisin liikenteen uusiutuva polttoaine.

 

Teksti: Harry Kuurio