Presidentti John F. Kennedyyn liittyvä Cadillac: Tällä autolla oli Suomi-kytky

Brittiläinen autohuutokauppoihin erikoistunut H&H Classics on myymässä 1949-mallista Cadillacia, johon liittyy uskomaton määrä Kennedyn suvun historiaa.

1949 Cadillac oli läsnä JFK:n ja Jackien häissä, heidän lastensa kastajaisissa, JFK:n presidentiksi nimittämisen yhteydessä sekä hänen hautajaisissaan vuonna 1963 tapahtuneen salamurhan jälkeen.

1949 Cadillac myydään uudelle omistajalle H&H Classics’in Chateau Impney -huutokaupassa 10. heinäkuuta Iso-Britannian Midlandsissa. Auton hinta-arvio on £35 000–45 000 (noin 44 700–57 500 euroa).

Auton omisti roomalaiskatolilaisten Kennedyjen läheinen ystävä, Bostonin arkkipiispa Richard J. Cushing (1895-1970). Hän toimitti John F. Kennedyn ja Jacqueline Bouvier’n vihkmisen vuonna 1953 ja hän myös kastoi useita Kennedyjen lapsista ja luki virkavalarukouksen vuonna 1961, jolloin JFK:sta tuli presidentti.

Cushing myös johti JFK:n hautajaisseremonioita vuonna 1963. Tutkimusten perusteella kardinaalia kuljetettiin juuri kuvassa näkyvällä 1949 Cadillacilla kaikkiin mainittuihin Kennedyjen perhetapahtumiin.

Cushing tunnettiin hyvin vapaamielisestä roomalaiskatolilaisuudestaan, jonka vuoksi hän joutui ajoittain avoimeen sanaharkkaan Vatikaanin kanssa. Paavi Johannes XIII vihki Cushingin kardinaaliksi vuonna 1958.

Viisipaikkaisessa 1949 Cadillac 75 Fleetwood Sedanissa on 160-hevosvoimainen 5,4-litrainen V8-moottori. Kyseistä automallia valmistettiin vain 220 kappaletta ja yksilö on numero 103.

Mustan auton sisäverhoilu on beigeä ja ruskeaa kangasta. Panelointi on jalopuuta. Autossa on levein valkosivuin varustetut ristikudosrenkaat ja automaattivaihteistona on 4-portainen Hydra-Matic. Cadillacilla oli 4-portaisia automaattivaihteistoja jo vuodesta 1946.

Cadillacissa on sähköikkunat ja alkuperäinen radio. Korimuoto oli yksi lajinsa Cadillacien viimeisiä. Tarkasti entisöity auto on huippukunnossa.

Auton toisina omistajina olivat indianalaiset rouva Jeanne Klonel ja tämän poika, Mr. Ronald S Klonel. Ronald Klonel myi autoyksilön noin vuonna 2000 suomalaiselle keräilijälle, joka puolestaan myi yksilön nykyiselle omistajalle vuonna 2004.

Suomalaisten asiapaperien mukaan yksilö kuului aikoinaan mainitulle, JFK:n hautajaisia johtaneelle arkkipiispalle.

Auton asiapaperien mukana on vuodelta 1968 oleva kirjekopio, jonka kardinaali on kirjoittanut rouva Klonelille. Siinä mainitaan: 'Rukoilen, että saatte nauttia tästä autosta vielä monia vuosia ja että se kuljettaa tiedät turvallisesti, minne ikinä olettekin menossa'. Kardinaali myös pyysi anteeksi kirjeensä lyhyyttä, koska hän suri edelleen vain muutama päivä aiemmin haudattua Robert F. Kennedyä.

H & H Classics’in hollantilainen agentti Martin van der Zeeuw, joka löysi auton, toteaa: “Aina silloin tällöin kohtaa erityisen mielenkiintoisen auton, joka teknisten tai suunnittelullisten ominaisuuksiensa lisäksi luo silmäyksen elävään historian. Ja tämä on juuri sellainen auto, koska sillä on vahvat siteet Kennedyn sukuun.

Cadillacin mukana seuraa mittava määrä asiakirjoja, sekä tarkat tiedot auton entisöinnistä.