Ruotsi perusti autojen testikeskuksen Mongoliaan!

Uskomatonta ehkä, mutta ruotsalaiset ehtivät tässä ennen suomalaisia: he rakensivat täyden palvelun testikeskuksen kiinalaisia autotehtaita varten Mongoliaan. Tämä mahdollistaa autotestaustoiminnan aivan uusissa sfääreissä.

Uskomatonta ehkä, mutta ruotsalaiset ehtivät tässä asiassa ennen suomalaisia: he rakensivat täyden palvelun testikeskuksen kiinalaisia autotehtaita varten Mongoliaan. Tämä mahdollistaa autotestaustoiminnan sikäläisille ja vientimarkkinoille aivan uusissa sfääreissä.

Pohjois-Ruotsin Arjeplog on pohjoismaalaisittain tuttu uusien autojen ja renkaiden testausareenana, ja nyt sikäläinen yritys hyödyntää osaamistaan kaukana kotoa.

Billy Fjellström (34) sekä pari muuta arjelogilaista vetävät Kiinan kahta ensimmäistä jäärataa, jonka on rakentanut Arjeplog Test Management (ATM) Bosch Chinalle. Fjellström on työskennellyt jääratojen parissa yli 12 vuotta, muun muassa Grönlannssa, jossa hän suunnitteli jääratoja jäätiköille Volkswagenille.

Viime vuonna hän sai tarjouksen Lars Holmgrenilta ATM:ltä menää Kiinaan  ja rakentaa jääratoja 2000 kilometriä Pekingistä pohjoiseen. Paikka sijaitsee 250 km Venäjän rajalta ja on samalla leveyspiirillä kuin esimerkiksi München.

Jäärata sijaitsee tarkemmin sanoen Yakeshin kaupungin lähellä ja se on tehty maan päälle. Tarvittiin runsaasti vettä, mutta alueella on todella vähän järviä, joka on suuri ongelma.

Nimen omaan täällä todennäköisesti myös taiwanilainen premium-katumaasturien valmistaja Luxgen testaa kalustoaan talvioloissa, jolloin vallitsee aina -20–30 asteen pakkanen, mutta lumen määrä pysyy vähäisenä.

Suurimpana erona Ruotsin ja Kiinan välillä on kulttuuriero. Yakeshin ulkopuolella näyttää samalta kuin Ruotsissa sata vuotta sitten, mutta itse kaupunki on sangen nykyaikainen. Kielimuurin murtamiseen on palkattu kolme paikallista tulkkia toimimaan yhteityössä parin kymmenen kiinalaisen kanssa, jotka ovat töissä testikeskuksessa.

Tiekyltit ovat kaksikielisiä, mutta valitettavasti kaikki esitetään kiinaksi ja mongoliaksi, joten niiden lukeminen on mahdotonta.

ATM tunnetaan Kiinassa nimellä ATM Hulunbeier Proving Ground Service. Yun Long -järven testialue sijaitsee Hulunbeier Yakeshi Automotive Test Zonella, joka kattaa 120 neliökilometriä. Järvi sijaitsee 8 km etäisyydellä Yakeshista. Lähin bensiiniasema sijaitsee vain kolmen kilometrin päässä, kansallisella valtatiellä 301.

Kiinassa on niin monta automerkkiä, että suomalaisellekin vastaavalle testikeskukselle löytyisi paikkansa, jos vain pohjavettä ja/tai järviä jostain saadaan. Kuvassa Hawtain loisteliaampaa kalustoa.

 

Teksti ja kuva: J. Peltonen