Saab 9-5 XWD Aero: limusiini urheiluauton ytimellä

Voimakas moottori, aktiivinen neliveto ja sporttinen alusta häivyttävät yli viiden metrin pituuden ja lähes kahden tonnin massan luomat mielikuvat kankeasta edustusautosta.

Reilu vuosi sitten Saab oli syöksykierteessä eikä mitkään yritykset lennon vakauttamiseksi näyttäneet tehoavan. Heittoistuimia oltiin jo laukaisemassa kun juuri ennen maahansyöksyä pikkuinen Spyker onnistui kääntämään Saabin vaakalentoon. Vaappuen ja kuusenlatvoja hipoen Saab pysyy yhä ilmassa, vaikkei myynnissä olekaan toistaiseksi nähty kipeästi tarvittavaa nousua.

Tämänkertaisesta koeajettavasta ei ainakaan puutu nostetta. Urheilullisella Aero-varustelulla viimeistellyn auton väkevä TTID4-dieselmoottori laittaa maisemat vaihtumaan tuulilasille heijastettavan mittaristonäytön edessä. Lentokoneteema toimii ohjaamossa. Se muodostaa luontevan kokonaisuuden ilman vähäisintäkään keinotekoisuuden tuntua. Liikkeiden ketteryydessä edes pienkoneet eivät pärjää Saabin maakulkuneuvolle mutta 9-5:n käytöksen kepeydessä on jotain samaa tunnelmaa kuin ilmailussa. Yksi tekijä on hallinnan tunne. 9-5:n ratin takana ollaan toiminnan keskipisteessä ja komentosuhde on järkkymättömän selvä.

Ei 9-5 tietenkään aivan täydellinen ole, kuten selviää tarkemmasta koeajosta Auto Bild Suomen numerossa 5/2011, mutta tämän tuttavuuden perusteella uudestisyntyneen Saabin nousu ei ole tuotteesta kiinni vaan syyt sakkaamiseen on löydettävä muualta.

J. Kiviranta

kuvat T. Lindström