Saabin kaksimoottorinen hirviö ampaisee kolmatta sataa

Trollhättanissa sijaitsevan, hienon Saab-museon kohtalo ei enää ole vaakalaudalla. Museon kokoelma onnistuttiin pelastamaan hajaantumiselta. Asiasta raportoi Svenska Dagbladet nettisivuillaan. Uusi omistaja, jonka muodostavat yhdessä Trollhättanin kaupunki, Saab AB (jolla ei ole yhteyttyä konkurssiin menneeseen yritykseen) sekä Marcus ja Amalia Wallenbergin Muistosäätiö.

Ruotsin Trollhättanissa sijaitsevan, hienon Saab-museon kohtalo ei enää ole vaakalaudalla. Museon kokoelma onnistuttiin pelastamaan hajaantumiselta. Asiasta raportoi Svenska Dagbladet nettisivuillaan.

Uusi omistaja, jonka muodostavat yhdessä Trollhättanin kaupunki, Saab AB (jolla ei ole yhteyttyä konkurssiin menneeseen yritykseen) sekä Marcus ja Amalia Wallenbergin Muistosäätiö.

Museon kokoelman kauppasummaksi tuli noin 3,2 miljoonaa euroa.

Kokoelmassa on suuri määrä todellisia Saab-helmiä: ainutkertaisia prototyyppejä, koeyksilöitä, muotoilututkielmia ja harvinaisia erikoismalleja.

Mukana on myös otsikkokuvassa komeileva Saab 93 "Monstret" eli "Hirviö", vuodelta 1959. Sen moottoreina on peräti kaksi kappaletta kolmisylinterisiä kaksitahtimoottoreita! Niiden avulla Hirviö saavutti 223 km/h huippunopeuden.

Toisena ainutkappaleena voi mainita Saab 9-5 VEPS -mallin, vuodelta 1999. Sen viisisylinterisen moottorin iskutilavuus on vain 1,6 litraa, mutta silti tehoa saadaan 225 hv – sen mahdollisaa muunneltava ahtopaine. Teknisesti erittäin monimutkainen prototyyppi ei koskaan yltänyt sarjatuotantoon.

 

Auto Bild