Sakea pölypilvi voi aiheuttaa rajun kolarin: Kannattaa oikeasti varoa!

Suomen teillä ehkä sataa tällä hetkellä, mutta pölyiset ajat ovat edessä. Silloin kannattaa oikeasti varoa esimerkiksi kuorma-autojen tien laidasta nostattamaa sakeaa pölyä.

Pölypilveen ajaminen sekoittaa suuntavaiston ja estää täysin näkyvyyden, jolloin voi sattua erittäin vakava onnettomuus – tai laaja onnettomuusketju.​
Pölypilveen ajaminen sekoittaa suuntavaiston ja estää täysin näkyvyyden, jolloin voi sattua erittäin vakava onnettomuus – tai laaja onnettomuusketju.​

Saksassa tapahtui huhtikuussa 2011 erittäin vakava, sakean pölypilven aiheuttama tieliikenneonnettomuus moottoritiellä. Seurauksena kahdeksan ihmistä menehtyi, 131 henkilöä loukkaantui ja 83 ajoneuvoa romuttui.

Onnettomuus tapahtui A19-tiellä Rostockissa. Dekra-tutkimuslaitos selvitti, olisiko pölypilveen voinut varautua. Dekran tutkijoiden mukaan 54-vuotiaan naiskuljettajan VW Transporter ajoi nopeudella 78–94 km/h autobahnilla sakeaan pölypilveen, kun sen edellä ajanut auto oli samaan aikaan pakotettu hidastamaan olemattoman näkyvyyden takia noin nopeuteen 36 km/h.

Naiskuljettaja törmäsi Transporterilla mainittuun hidastaneeseen autoon, jolloin siinä matkustanut aviopari sai surmansa. Hitaasti ajanut auto ajautui tällöin ohituskaistalle. Syntyneessä ketjukolarissa tuhoutui yli 80 autoa ja kahdeksan ihmistä menehtyi. 131 henkeä loukkaantui.

VW Transporteria ajanut naiskuljettaja reagoi sakeaan pölypilveen liian myöhään ja häntä syytetään kuolemantuottamuksesta. Oikeuden mukaan pölypilvi oli nähtävissä jo 650 metrin etäisyydeltä, joka ilmeni alueen korkeuseroista sekä silminnäkijälausuntojen perusteella.

Kuolemantuottamuksesta syytetty rouva, joka oli matkalla viiden ystävättärensä kanssa, sai kolarissa erittäin vakavia vammoja.

Toisten silminnäkijöiden mukaan pölypilven havaitsi ajoissa. Dekran mukaan ohittamassa olleet autoilijat kokivat pölypilven nousevan äkillisesti ja tämän vuoksi heitä ei syytetä.

Kannattaa siis helteisinä ja pölyisinä päivinä varoa pölypilveä Suomenkin maantiellä. Näkyvyys voi yhtäkkiä kadota täysin ja suuntavaisto voi mennä sekaisin.