Saksa: Japanin autoissa tai varaosissa ei säteilyriskiä

Automobilwoche.de -nettisivuston mukaan Japanin säteilykuormitus maanjäristyksen aiheuttaman Fukushiman tilanteen vuoksi aiheuttaa pelkoa saksalaisissa autonostajissa. Useat japanilaismerkit ja alihankkijat haluavat mittauttaa Eurooppaan ja Amerikkaan saapuvien komponenttien ja autojen säteilytason. Jos taso jossain tilanteessa olisi liian korkea, ei materiaalia missään tapauksessa toimiteta edelleen, painottavat kaikki valmistajat yhteisesti.

Automobilwoche.de -nettisivuston mukaan säteilykuormitus maanjäristyksen aiheuttaman Fukushiman tilanteen vuoksi aiheuttaa pelkoa saksalaisissa autonostajissa. Useat japanilaismerkit ja alihankkijat haluavat mittauttaa Eurooppaan ja Amerikkaan saapuvien komponenttien ja autojen säteilytason.

Jos säteilytaso jossain tilanteessa olisi liian korkea, ei materiaalia missään tapauksessa toimiteta edelleen, painottavat kaikki valmistajat yhteisesti.

Eniten asia koskettaa Saksassa Mazdaa, jolla ei ole Euroopassa kokoonpanotehtaita. Huoli säteilymääristä on kuitenkin saksalaisen Jochen Münzingerin mukaan perusteeton.

– Huolehdimme testien avulla, ettei myyntiin tule säteilymäärältään korkeita autoja tai varaosia, hän vakuuttaa.

Kaiken lisäksi Mazdan tehtaat sijaitsevat 1000 kilometrin etäisyydellä Fukushiman vaurioituneesta reaktorista. Myös valtaosa alihankkijoista sijaitsee kriittisen alueen ulkopuolella.

Toyotalta painotetaan, että kaikki asianmukaiset valvontatoimet on otettu käyttöön, jottei mitään edellä mainittua pääse tapahtumaan:

– Toyota ei koskaan päästä käsistään tuotetta, ellei voida olla täysin varmoja, ettei mitään terveysriskiä ole.

Alihankkijoista stuttgartilainen, esimerkiksi männistä tunnettu Mahle kertoo mittaavansa Japanista saapuvien osien säteilytasot.

Viime kädessä kuitenkin Saksassa satamavirasto Euroopan suurimmassa autojen tuontisatamassa tarkastaa jo avomerellä, ettei saapuvissa kuljetuslaivoissa ole korkeita radioaktiivisuustasoja.

Alihankkijoista esimerkiksi Conti ja ZF eivät näe syytä erilliseen osien säteilyarvojen mittaamiseen.