Saudinaiset ryhtyvät ajamaan autoa – haluttiinpa sitä tai ei

Nykyaikana on täysin uskomatonta, etteivät naiset saa ajaa autoa. Äärikonservatiivisessa Saudi-Arabiassa noudatetaan tiukkaa islamintulkintaa ja kyseessä on ehkä Pohjois-Korean lisäksi maailman ainoa maa, jossa autolla ajo kielletään naisilta.

Nyt aktivistit ovat käynnistäneet kampanjan, jonka myötä saudinaisille tuotaisiin ​​enemmän liikkumavapautta.

Lokakuun 26. päivästä lukien saudinaiset alkavat vastustaa ajokieltoa ja yksinkertaisesti ryhtyä ajamaan. Se taas johtanee tiukan uskonnollisen poliisin järjestämiin pidätyksiin, kuten on tapahtunut jo useita kertoja aiemmin.

Saudien kuningas Abdullah on edelleen epäröivällä kannalla ajoluvan myöntämiseksi naisille. Kuninkaan vuonna 2007 antaman lausunnon mukaan kielto on "yhteiskunnallinen konsensus" ja valtio noudattaa "kansan tahtoa".

Ajokampanjan järjestäjänaiset näkevät tilanteen aivan eri valossa, sillä kansan tahto on muuttunut Saudi-Arabiassa, eikä se tarkoita ainoastaan ​​aktivistien tai bloggaaja Eman al-Nafdshanin mielipiteitä:

"Elämme aikaa, jossa naiset pääsevät ministereiksi, kansanedustajiksi ja professoreiksi. On häpeällistä, että meidän täytyy protestoida ja rikkoa lakia, joka on puolelle Saudi-Arabian väestöstä myönnetty perusoikeus. "

Syyskuun 20. päivästä lukien kampanja on kerännyt jo yli 20 000 saudikannattajaa kaikista yhteiskunnan kerroksista – vanhoja, nuoria, rikkaita, köyhiä, miehiä ja naisia​​.

On tullut uuden internet-sukupolven aika, joka on tottunut näkemään naisia tärkeissä tehtävissä, toteaa naisprofessori Fawsija al-Bakr. Tämä epäonnistui neljänkymmenen viiden muun merkittävän naisen yhteisyrityksessä kumota ajokielto.

Nyt Saudi-Arabian pitäisi olla valmis muutokseen, sillä useat parlamentaarikot ovat valmiit keskustelemaan ajokiellon poistamisesta. Naisia on vasta kuluvan vuoden alusta hyväksytty 150-jäsenisen neuvoa-antavan elimen edustajiksi.

Islamilainen papisto on jo aiemmin viitannut tutkimuksiin, ”jotka ovat osoittaneet naisten ajamisen voivan vaikuttaa munasarjoihin ja raskausongelmiin”.

Vastaavasti esimerkiksi Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa naiset eivät puolestaan saa tekaistuin perustein ajaa polkupyörällä. Mutta tuskin saisivat ajaa autoakaan.