Se täyttää 20 vuotta – siis mikä nopea urheiluauto?

Lotus Elise 20th Anniversary Special Edition lanseerataan sen kunniaksi, että Elise esiteltiin alkujaan vuonna 1995 Frankfurtin autonäyttelyssä. Voiko aloitusmallin julkistuksesta olla jo 20 vuotta?

Nopeaa ja ketterää Lotus Eliseä ryhdyttiin valmistamaan vuonna 1995.​
Nopeaa ja ketterää Lotus Eliseä ryhdyttiin valmistamaan vuonna 1995.​

Kevytrakenteisen Lotus Elisen voi sanoa mullistaneen osaltaan 20 vuotta sitten urheiluautojen maailmaa. Sen kehittynyt alumiinirunko oli aikanaan käänteentekevä ja se liittyy edelleen tärkeänä osana Eliseen.

Elise 20th Anniversary -erikoismallia vauhdittaa 1,8-litrainen, mekaanisesti ahdettu nelisylinterinen moottori. Juhlamalli kiihtyy 0–100 km/h vain 4,6 sekunnissa ja saavuttaa 237 km/h suurimman nopeuden. Kevytrakenteisuuden ansiosta keskikulutus asettuu vain 5,9 litraan sadalla. Hiilidioksidipäästöiksi mainitaan 173 g/km.

Vain 914 kilon painoinen Elise painaa kymmenen kiloa Elise S -versiota vähemmän. Elise 20th Anniversaryssa on kevytrakenteiset, taotut seosmetallivanteet, kevytrakenteinen, korivärinen keskikonsoli sekä kevytrakenteiset, alcantaralla ja värikoodatuin terein varustetut kuppi-istuimet.

Juhlamalliin liittyvän sport-toiminnon avulla Elise vastaa tehokkaammin kaasupolkimen painallukseen. Mallissa on myös muun muassa takana diffuusorilevy.

Elise on Lotusin kaikkien aikojen suosituin malli, jota on tähän mennessä rakennettu lähes 32 000 kappaletta. Lisävarusteena saa irrotettavan kovakaton, ilmastointilaitteen, CD/radioyhdistelmän sekä USB-portin.