Silmät kiinni satasen vauhdissa: Niin voi tapahtua, vaikket haluaisi!

Aivastaminen ei ole täysin harmitonta, varsinkaan kun se tapahtuu autolla ajettaessa. Siitepöly tunkeutuu autoon ja aivastamisen seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Ford tuo uuteen Mondeoon ilmansuodattimen, joka estää jopa 99-prosenttisesti siitepölyn ja lähes täydellisesti typen oksidien (yleinen astman aiheuttaja) pääsyn auton sisätiloihin.

Asiaa on tutkittu autoilun näkökulmasta ja tuloksena oli, että ajettaessa 95 km/h (60 mph) nopeudella kuljettaja saattaa aivastaessaan olla silmät kiinni 20 metrin matkan.

Sitä paitsi kuljettaja saattaa aivastaa useita kertoja peräkkäin, joka vielä pahentaa tilannetta.

Ford tuo uuteen Mondeoon ilmansuodattimen, joka estää jopa 99-prosenttisesti siitepölyn ja lähes täydellisesti typen oksidien (yleinen astman aiheuttaja) pääsyn auton sisätiloihin.  

"Raitis ilma on tärkeä osa auton laadukkuutta", kertoo Volker Scheer (Technical Expert, Environment and Health, Ford of Europe).

“Uusi suodatin on edeltäjäänsä 50 prosenttia tehokkaampi ja se nappaa kiinni myös erittäin pienet partikkelit, joka ovat kooltaan vain tuhannesosa ihmisen hiuksen paksuudesta.”

Vastaavanlaisia hiilisuodattimia käytetään parhaimmissa kaasunaamareissa ja avaruuspuvuissa. Ilmanlaadun tunnistin havaitsee hiilimonoksidin ja typen oksidien tason auton ulkopuolella ja sulkee ilman pääsyn auton sisälle.

“Suodatinta testattiin erittäin ruuhkaisissa ja siitepölyherkissä olosuhteissa, kuten tunneleissa ja maaseudulla”, Scheer kertoo.

”Se on yhtä laadukas kuin huomattavasti kalliimmissa autoissa olevat suodattimet. Lisäksi se on erittäin kestävä, vaihtoväli on 2 vuotta tai 30 000 kilometriä – lähes kaksinkertainen edeltäjäänsä verrattuna.” 

Teknologia on erittäin hyödyllinen niille, jotka kärsivät siitepölyallergista – puhutaan joka neljännestä eurooppalaisesta.

Paha allerginen kohtaus voi vaikuttaa kuljettajaan tavalla, joka on verrattavissa 0,4 promillen humalaan, mikä on hyvin lähellä rattijuopumusrajaa monissa Euroopan maissa.

Allergikoilla on kolme kertaa suurempi todennäköisyys olla osallisena kolarissa.