Skoda Fabia Combi 1.2 TDI Green Line: Kokki kolmosen talouspata

Fabia-farmari kuuluu Green Line -varustein ja kolmisylinterisellä dieselillä supertaloudellisiin tapauksiin.

Green Line -logo merkitsee Skodalla aina mallisarjaa, joissa erityispanostetaan ajotalouteen ja alhaisiin päästöihin. Niissä kohdin Fabia Combi 1.2 TDI osoittautuukin aikamoiseksi tapaukseksi.

Mikä ehkä mukavinta, tässä paketissa saa sopivan tilavan farmarin, joka ei ajossa tunnu vähimmässäkään määrin laiskalta säästöporsaalta.

Päin vastoin, kolmisylinterisen yhteispaineruiskutteisen 1.2 TDI:n (75 hv/55 kW) moottorinohjausjärjestelmää on selvästi hienosäädetty onnistuneella tavalla: kolmonen maistuu kierrosherkältä ja jaksaa vääntää 180 Nm/2000r/min voimin uskomattoman alhaalta, enemmän kuin koneen koon antaisi aihetta olettaa.

Kiihdytys nollasta sataan luonnistuu talousluonteesta huolimatta 14,3 sekuntiin, joka käytännössä tuntuu alaväännön ansiosta hieman nopeammaltakin.

Melutaso on kohtuullinen, jopa vähän urheilullinen – ei ainakaan väsyttävän terävä, kuten tämän moottorin joissain aiemmissa sovelluksissa.

Viisinopeuksinen käsivaihteisto on välityksiltään ihanteellisen oloinen koneen ominaisuuksiin ja liikeradat ovat lyhyet. Kiva laatikko ja huomaamaton kytkin. Ohjaus on mukavasti sähköhydraulinen toteutus, jonka keskialuetuntuman riittävä täsmällisyys miellyttää.

Alhaisiin kulutuksiin ja vain 89 g/km päästöihin vaikuttavat sammutusautomatiikka sekä jarrutusenergian talteenotto, mutta toki myös alhaisen vierintävastuksen renkaat (185/60 R 15) ja aerodynaamisesti optimoitu takaluukun yläspoileri.

Testiyksilön nastarenkaat antavat kitkoja sopivamman pidon jääpohjaisella tiellä, mutta alhaisen vierintävastuksen kesärenkain pitäisi olla realistista yltää 3,4 l/100 km keskikulutukseen. Se on käsittämättömän vähän, kun muistetaan Combissa olevan tässä luokassa ihan reilut matkustamo- ja tavaratilat.

Omamassaa Combille kertyy köykäiset 1219 kiloa ja 45 litran tankillisella yltää pätevästi, vaikka kauas olisi pitkä matka. Tavaratilaa saadaan käyttökelpoiset 505–1485 litraa.

Fabia Combi 1.2 TDI Green Linen lähtöhinnaksi mainitaan 21 121 euroa. Se ei ole aivan edullisimmasta päästä, mutta käyttösäästö on lähtöhintaa olennaisempi seikka.

Teksti ja kuvat: J. Peltonen