Škoda Rapid ja Rapid Spaceback: Uudistusta tekniikkaan, sisätiloihin ja ulkonäköön

ŠKODA uudistaa Škoda Rapid -mallien monia yksityiskohtia. Uudet ajovalojärjestelmät lisäävät turvallisuutta. Matkustajat pysyvät WiFi Hotspot -lähiverkon avulla aina yhteydessä. Uusina moottorivaihtoehtoina on tarjolla kaksi taloudellista 1.0 TSI -moottoria. Uudistetut mallit ensiesitellään Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä (7.–19. maaliskuuta 2017).

Skoda Rapid Spaceback.
Skoda Rapid Spaceback.
Skoda Rapid.
Skoda Rapid.

Škoda Fabian ja Škoda Octavian väliin sijoittuvat perheautoluokan Škoda Rapid ja Rapid Spaceback ovat sisätiloiltaan vertailukokoluokkansa kärjessä. Ulkomitat ovat kätevän kompaktit, mutta sisätilat hämmästyttävän suuret. Nyt kummatkin Rapid-mallit uudistuvat.

Muotoilu

Rapid-mallin uudet sumuvalot loistavat uudistetun etupuskurin alaosassa. Kapea kromilista (vakio Style-varustelusta alkaen) liittää valot yhteen luoden leveyden vaikutelman. C-kirjaimen muodossa palavien takavalojen tummennetut pintalasit tuovat perään sporttisen säväyksen. Škoda Rapid Spacebackin Style -mallin takalasi on nyt aiempaa suurempi ulottuen aina rekisterikilven syvennykseen saakka. Kookas ja leveä takaluukku helpottaa tavaratilan käyttöä. Kummankin korimallin sivuilmettä hallitsee pitkä akseliväli ja coupémainen muoto, jossa näyttävyyttä lisää terävä vyötärölinjataite.

Tarjolla on uusia kevytmetallivanteita: 15-tuumaiset Costa, 16-tuumaiset hopeanväriset Evora ja hopean/mustan väriset Vigo sekä 17-tuumaiset hopeanväriset Trius ja Monte Carlo -erikoismalliin mustat kiillotetut Torino-vanteet.

Uudet älykkäät ajovalot

Škoda Rapidin ja Škoda Rapid Spacebackin keulassa tuovat nyt kaksoisksenonvalot turvallista valoa pimeään. Päivävalot on toteutettu ledeillä. Valoavustin täydentää ajovalojärjestelmää: se kytkee päivävalot sytytysvirran kytkemisen myötä. Sen jälkeen valotunnistin tarkkailee valo-olosuhteita ja tilanteen mukaisesti kytkee ajovalot päälle tai pois päältä. Valotunnistinohjaus toimii myös hämärän laskeutuessa ja tunneliin ajettaessa. Coming Home- ja Leaving Home -saattovalojen palamisaika on asetettavissa. Nämä valotoiminnot valaisevat auton ympäristöä, jotta autoa on turvallinen lähestyä tai auton luota poistua.

Kaukovaloavustin varmistaa aina tien optimaalisen valaisun. Jos se pimeässä ja ajonopeudessa yli 60 km/h tunnistaa edellä ajavan ajoneuvon (enintään 400 metrin päässä) tai vastaan tulevan ajoneuvon (enintään 1 000 metrin päästä), avustin kytkee kaukovaloilta lähivaloille.

Sisätilojen mestari

Škoda Rapidin ja Rapid Spacebackin sisätiloissa on toteutettu lukuisia muotoilu- ja varustelumuutoksia. Jokaisessa ovessa on nyt uudet koristeosat. Kojelaudan ilmasuuttimet, mittaristo ja lämmitys-/ilmastointilaitteen käyttöyksikkö ovat saaneet uuden muotoilun.

Kätevät ulkomitat ja niihin nähden väljät sisätilat ovat tehneet Rapidista (pituus 4,48 metriä, leveys 1,71 metriä ja korkeus 1,46 metriä) ja Rapid Spacebackistä (pituus 4,30 metriä, leveys 1,71 metriä ja korkeus 1,46 metriä) suositun perheauton. Sisällä on reilut tilat viidelle. Rapidin pääntila takana on 972 mm (Rapid Spaceback: 980 mm). Tavaratila on 550 litraa (Rapid Spaceback: 415 litraa).

Uudet dynaamiset ja taloudelliset kolmisylinteriset TSI-moottorit

Uudistusten myötä 1,0-litrainen TSI-moottori on nyt saatavilla sekä Rapidiin että Rapid Spacebackiin. Reagointiherkkyys ja taloudellisuus ihastuttavat tässä kolmisylinterisessä moottorissa, josta on tarjolla kaksi tehoversiota:

ŠKODA RAPID

1.0 TSI 95 teholtaan 70 kW (95 hv), huippunopeus 187 km/h, 0 – 100 km/h kiihtyvyys 11,0 sekuntia, polttoaineen kulutus EU-yhdistetty 4,4 l / 100 km, CO2 päästö 101 g/km.

1.0 TSI 110 teholtaan 81 kW (110 hv), huippunopeus 200 km/h, 0 – 100 km/h kiihtyvyys 9,8 sekuntia, polttoaineen kulutus EU-yhdistetty 4,5 l / 100 km, CO2 päästö 104 g/km.

ŠKODA RAPID SPACEBACK

1.0 TSI 95 teholtaan 70 kW (95 hv), huippunopeus 184 km/h, 0 – 100 km/h kiihtyvyys 11,0 sekuntia, polttoaineen kulutus EU-yhdistetty 4,4 l / 100 km, CO2 päästö 101 g/km.

1.0 TSI 110 teholtaan 81 kW (110 hv), huippunopeus 198 km/h, 0 – 100 km/h kiihtyvyys 9,8 sekuntia, polttoaineen kulutus EU-yhdistetty 4,5 l / 100 km, CO2 päästö 104 g/km.

Uudessa bensiinimoottorissa yhdistyvät monet hyödyt: Kompaktin koon ja rakenteen sekä alumiinisen sylinteriryhmän ansiosta moottori on 10 kg kevyempi kuin aiemmin käytetty 1,2-litrainen versio, ja lisäksi uusi moottori käy erityisen tasaisesti. Koska moottorin vapaat inertiavoimat ovat vähäiset, kolmisylinterisissä moottoreissa yleisesti käytettyä tasapainoakselia ei tarvita. Se vähentää moottorin painoa ja auttaa pienentämään polttoaineen kulutusta sekä CO2-päästöä. Samaan tavoitteeseen pääsyä auttaa myös öljypumppu, jonka tuottovirtaus on säädeltävissä. Tarvittava öljynpaine säätyy aina moottorin kuormitustilanteen mukaiseksi. Ahtoilman välijäähdytin on yhdistetty imusarjaan, minkä ansiosta ahtopaine nousee nopeasti.

Kahden 1.0 TSI-moottorin ohella uudistuneeseen Škoda Rapid -malliin on tarjolla kolme muuta moottoria. Kaikkiin moottoreihin liittyy jarrutusenergian talteenotto ja start-stop-järjestelmä. Moottorit täyttävät pakokaasun päästöstandardin EU 6 vaatimukset. Dieselmoottoreissa käytetään Common Rail -yhteispaineruiskutusta ja dieselhiukkassuodatinta. Seuraavat moottorit ovat saatavilla:

ŠKODA RAPID

1.4 TSI teholtaan 92 kW (125 hv), huippunopeus 208 km/h, 0 – 100 km/h kiihtyvyys 9,0 sekuntia, polttoaineen kulutus EU-yhdistetty 4,8 l / 100 km, CO2-päästö 113 g/km.

1.4 TDI teholtaan 66 kW (90 hv), huippunopeus 185 km/h, 0 – 100 km/h kiihtyvyys 11,7 sekuntia, polttoaineen kulutus EU-yhdistetty 3,9 l / 100 km, CO2-päästö 103 g/km.

1.6 TDI teholtaan 85 kW (116 hv), huippunopeus 201 km/h, 0 – 100 km/h kiihtyvyys 10,0 sekuntia, polttoaineen kulutus EU-yhdistetty 4,1 l / 100 km, CO2-päästö 107 g/km.

ŠKODA RAPID SPACEBACK

1.4 TSI teholtaan 92 kW (125 hv), huippunopeus 205 km/h, 0 – 100 km/h kiihtyvyys 8,9 sekuntia, polttoaineen kulutus EU-yhdistetty 4,8 l / 100 km, CO2-päästö 113 g/km.

1.4 TDI teholtaan 66 kW (90 hv), huippunopeus 183 km/h, 0 – 100 km/h kiihtyvyys 11,6 sekuntia, polttoaineen kulutus EU-yhdistetty 3,9 l / 100 km, CO2-päästö 103 g/km.

1.6 TDI teholtaan 85 kW (116 hv), huippunopeus 198 km/h, 0 – 100 km/h kiihtyvyys 9,9 sekuntia, polttoaineen kulutus EU-yhdistetty 4,1 l / 100 km, CO2-päästö 107 g/km.

Škoda Connect: WiFI Hotspot -lähiverkko ja apua näppäimen painalluksella

Uudistuneessa Rapidissa ja Rapid Spacebackissä matkustavat pystyvät WiFI Hotspot -lähiverkon avulla olemaan aina online. Uusi Škoda Connect jakautuu Infotainment Online- ja CareConnect-palveluihin. Infotainment Online on liikennetietojärjestelmä, joka näyttää navigaattorissa liikennetilanteen valitun reitin varrelta ja suosittaa kiertoreittejä, jos suunnitellulla reitillä on liikenneruuhka tai onnettomuus. Muut saatavilla olevat toiminnot ovat huoltoasemien sijainti polttoainehintoineen, pysäköintipaikkojen tiedot, uutiset ja säätilatiedot.

CareConnect palvelut avustavat kuljettajaa monissa erilaisissa tilanteissa. Nämä palvelut ovat saatavilla kaikkien varustelujen ja Amundsen- ja Swing-tietoviihdejärjestelmien yhteyteen. Tiedonsiirto tapahtuu käyttäen autoon kiinteästi asennettua SIM-korttia. Toiminnot sisältävät automaattisen hätäpuhelun, jolla saadaan luotua yhteys hätäpuhelukeskukseen. Hätäpuhelun voi soittaa myös manuaalisesti tilanteissa, jossa auton turvavarusteet eivät ole aktivoituneet.

CareConnect-palveluihin sisältyy myös Škoda Ajoturva -puhelutoiminto, jota käyttäen voidaan saada avustusta ja apua. Järjestelmän palveluihin lukeutuu myös Proactive Service. Sen avulla auton huoltotarpeeseen liittyvät tiedot välittyvät Škoda-jälleenmyyjä-/huoltokumppaniliikkeeseen hyvissä ajoin ennen huoltohetkeä. Älypuhelimeen asennetulla Škoda Connect -sovelluksella kuljettaja voi milloin tahansa tarkastella autoon liittyvää tietoa. Hän voi tarkastaa, että auton ikkunat ja keskuslukitus on suljettu tai katsoa kuinka paljon tankissa on jäljellä polttoainetta. Lisäksi navigoinnin kohteiden lähettäminen auton navigointijärjestelmään kotikoneelta on mahdollista, ja pysäköidyn auton sijainnin voi myös katsoa älypuhelimella.

Škoda Rapidin ja Rapid Spacebackin musiikki- ja navigointijärjestelmät perustuvat toisen sukupolven modulaariseen tietoviihdelaitteistoon. Varusteet kuten Škoda Surround System -äänentoistojärjestelmä, Bluetooth handsfree sekä Apple-yhteensopiva USB-liitäntä ovat osin vakiovarusteita ja osin saatavilla lisävarusteina. Älypuhelimen liittymä SmartLink+, joka tukee Apple CarPlay-, Android Auto-, MirrorLinkTM- ja SmartGate-standardeja, on käytettävissä auton tietoviihdejärjestelmän näytön kautta.

Kattava aktiivinen ja passiivinen turvallisuus

Škoda Rapidin ja Rapid Spacebackin turvallisuusvarustelu on runsas: esimerkiksi ajonvakautus ESC ja rengaspainevalvonta sisältyvät vakiovarustukseen. Turvallisuusvarustelua täydentää Multi-Collision Brake -monitörmäysjarrutusjärjestelmä, joka törmäyksen tapahduttua vähentää jatkotörmäysten vaaraa pitämällä autoa jarruilla paikallaan. Ajonvakautuksen toimintoja täydentää perävaunuvakautus.

Modernit avustinjärjestelmät, kuten kuljettajan vireystason tunnistusjärjestelmä ja automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä Front Assist sisältäen kaupunkiajo-hätäjarrutusavustimen, ovat Active-mallia lukuunottamatta vakiona. Turvallisuutta parantavia lisävarusteita ovat myös sumuvaloilla toteutettu kääntymisvalotoiminto ja mäkilähtöavustin. Pysäköintitutka edessä ja takana merkitsee lisää mukavuutta ja turvallisuutta.

Passiivisen turvallisuuden järjestelmät suojaavat kuljettajaa ja matkustajia törmäyksessä. Turvatyynyjä on kaikkiaan kuusi (etuturvatyynyt, sivuturvatyynyt edessä ja päänturvatyynyt). Kiristimillä varustetut korkeussäädölliset kolmipisteturvavyöt ovat vakiovaruste. KESSY lisää auton käyttömukavuutta. KESSY-nimi tarkoittaa avaimetonta keskuslukitusta ja avaimetonta moottorin käynnistystä. Oven ulkokahvan sisäpinnassa olevan kosketustunnistimen koskettaminen ohjaa keskuslukituksen avautumaan. Moottori käynnistetään ja sammutetaan Start/Stop -painikkeella.

Simply Clever: takana kaksi USB-liitäntää

Škoda tunnetaan lukuisista Simply Clever -ratkaisuista. Kätevistä ideoista, jotka tekevät auton käyttämisestä ja matkustamisesta helpompaa ja mukavampaa. Uudistuneisiin Škoda RAPID -malleihin on lisätty uutena Simply Clever -ratkaisuna taakse kaksi USB-liitäntää, joita voidaan käyttää älypuhelimien tai muiden pienten mobiililaitteiden akun lataamiseen. Muita käytännöllisiä ratkaisuja (vakio- tai lisävarusteena) ovat jääraappa tankin luukun sisäpinnassa, tavaratilan kaksipuolinen matto – toisella puolella kangaspinta ja toisella kumipinta, huomioliivin pidike kuljettajan istuimen alla, sateenvarjo omassa lokerossaan etumatkustajan istuimen alla, irrotettava roskakori, USB-liitäntä ja multimedialaiteteline keskikonsolissa, pysäköintilipun pidike tuulilasissa, mukitelineet sekä tavaratilan verkkojärjestelmä.