Suomalaisilla huono tietämys muiden maiden liikennesäännöistä

Joka viides Suomen rajojen ulkopuolella ajanut kuski kertoo, että liikennesäännöt ovat usein oman ymmärryksen ulkopuolella. Esimerkiksi parkkisakkojen toivotaan katoavan taivaan tuuliin.

Pysäköinti ulkomailla
EasyParkin tutkimusyhtiö YouGovilla kesäkuussa teettämään sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi 853 ajokortin omistavaa suomalaista.

Ulkomailla autoilevista vain seitsemän prosenttia kertoo ymmärtävänsä liikennemerkit aina. Ulkomaanmatkoilla pysäköinnin jättää maksamatta lähes joka kolmas. Jos tuloksena on vierasmaalaisen pysäköinninvalvojan antama parkkisakko, kolmannes jättää sen maksamatta ja toivoo, että muistutus ei löydä perille kotimaahan.

Tulokset selviävät pysäköinnin maksupalveluita tarjoavan EasyParkin kesäkuussa 2018 teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 853 ajokortin omistavaa suomalaista.

Ei ne ruotsalaisetkaan osaa…

Liikennesääntöjen näkökulmasta katsottuna suurimmalla osalla ulkomaille suuntaavilta suomalasilta autoilu sujuu mukavasti. Osalle matkanteko saattaa kuitenkin muodostua epämiellyttäväksi, ehkä jopa vaaralliseksi.

– Kun joka viides ulkomailla autoileva suomalaiskuski sanoo ymmärtävänsä liikennemerkit vain joskus ja harvemminkin, niin ei siinä liikenneturvallisuus ole huipussaan. Pieni liikennesääntöjen kertaus voisikin olla paikallaan, ennen kuin matkalle lähdetään. Positiivista on se, että vain yksi prosentti vastaajista kertoo olevansa täysin ymmärtämätön ulkomaisista liikennesäännöistä, pohtii kyselytutkimuksen tuloksia EasyPark Suomen maajohtaja Tuomas Liukkonen.

EasyParkin kyselytutkimus toteutettiin samanaikaisesti myös Ruotsissa. Naapurissa tilanne ei valitettavasti näytä juurikaan paremmalta: ruotsalaiskuskeista vain 19 prosenttia kertoo, että liikennesäännöt ovat hallussa ulkomailla ajellessa.

Lähes joka kolmas jättää parkkimaksun maksamatta

Pysäköinnistä maksaminen ei ole ulkomaanmatkalla itsestäänselvyys. Kyselyyn vastanneista 27 prosenttia kertoo, että he eivät maksa pysäköinnistä lainkaan. Ne, jotka hoitavat parkkimaksun myös Suomen rajojen ulkopuolella, pelaavat varman päälle. Jos pysäköinti maksetaan automaattiin paikallisella valuutalla tai vaihtoehtoisesti luottokortilla, 55 prosenttia kertoo maksavansa varmuuden vuoksi ylimääräistä.

Pysäköinnin maksamisessa ruotsalaisautoilijat eroavat suomikuskeista. Kun suomalaisista kolmannes ei maksa parkkimaksua ulkomailla, on vastaava luku länsinaapurissa 12 prosenttia. Myös parkkeerauksen ylimaksussa ruotsalaiset toimivat eri tavalla. Ruotsalaisista jopa 77 prosenttia kertoo maksavansa ulkomailla parkkeerauksesta varmuuden vuoksi ylimääräistä.

– Onhan se ymmärrettävää, että varsinkaan lomamatkalla parkkimaksu ei ole ensimmäisenä mielessä. Sen verran siihen olisi kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota, ettei pysäköintivirhemaksu turhaan pienennä matkabudjettia. Maasta riippuen yhden parkkisakon hinnalla viettää koko perhe vaikkapa mukavan illan juomineen ja ruokineen, EasyParkin Liukkonen muistuttaa.

Parkkisakon toivotaan katoavan taivaan tuuliin

Suurin osa pysäköintivirhemaksuista tulee, kun asioilla meneekin kauemmin, kuin mitä oli ajateltu. Toiseksi eniten sakkoja napsahtaa niille, jotka eivät maksaneet pysäköinnistä lainkaan. Kolmas syy on se, että auto parkkeerattiin pysäköintialueen ulkopuolelle.

Jos suomalainen saa ulkomaalaiselta pysäköinninvalvojalta tuulilasiin maksukirjeen, on toimintamalli selvä. Suurin osa maksaa laskun mutisematta eräpäivänä. Kyseenalaisempi toimintatapa on niillä 31 prosentilla, jotka uskovat enemmän ihmeisiin. Kyselytutkimuksen mukaan tämä ryhmä odottaa, josko lapun mukainen maksukehotus ei koskaan löytäisi perille.

– Vuokra-autoilijan kannattaa muistaa, että autovuokraamo pystyy veloittamaan sakon suoraan luottokortilta. Tämä on mainittu monen vuokraamon sopimusteksteissä, mutta se saattaa siltikin tulla yllätyksenä, tietää EasyParkin Tuomas Liukkonen.