Superkaukainen autoturisti bongattiin Itä-Suomessa!

Suomeen ei saavu Ukrainasta järin monta autoturistia, sillä onhan etäisyyttä huomattavasti. Suoran reittiarvion mukaan etäisyys on Helsingistä mitaten Ukrainan oletettuun keskipisteeseen noin 1 372 km.

Auto Bild Suomen toimittaja bongasi superkaukaisen ja -harvinaisen autoturistin Itä-Suomessa. Suomeen ei saavu Ukrainasta järin monta automatkailijaa, onhan etäisyyttä huomattavasti, mutta tuhansien järvien maa puhtaine luontoineen varmasti viehättää.

Suoran reittiarvion mukaan etäisyys on Helsingistä mitaten Ukrainan oletettuun keskipisteeseen noin 1 372 km.

Autolla, maanteitse Helsingistä Ukrainan keskialueelle on kuitenkin noin 1 740  km ja ajoajan arvioidaan kestävän suhteellisesti laskien 1 vrk 2 h. Tällöin ei tietenkään pidettäisi minkäänlaisia taukoja, joten todellinen ajoaika on tapauskohtaisesti paljon pitempi.

On kuitenkin muistettava, että Ukraina on pinta-alaltaan erittäin suuri, ja vaikkapa Mustan meren rannalta matkaa voi kertyä vielä tuntuvasti yli 2 000 kilometriä yhteen suuntaan.

Suomella ja Ukrainalla on erinäisiä yhteisiä piirteitä historiasta. Ainakin Ruotsi-Suomen aikana Ukrainan maaperällä lienee taistellut suomalaisia sotilaita, ja näin on ollut myös viime vuosisadan puolella.

Ehkä eniten Ukraina muistetaan Tshernobylin ydinonnettomuudesta huhtikuussa 1986.

Mitä liikenteeseen tulee, nykyään Suomelle ja Ukrainalle ovat yhteistä ainakin ajovalopakko päiväsaikaan – kenties yllättävää, mutta totta.

 

Teksti ja kuvat: J. Peltonen