Suzuki SX4 City AT on leppoisa käyttöauto

Etuvetoisella SX4-automaatille ei liene aivan helppoa määritellä suoria kilpailijavastineita, mutta joukkoon voisi ajatella sellaisia, kuten Toyota Auris, Ford Focus, Opel Astra, Kia Cee'd tai Hyundai i30. SX4 tuntuu mukavalta perus-monikäyttöautolta.

Aisanin valmistama nestetyyppinen automaatti on tärkeä lisäys Suzukin kaksivetoiseen SX4-versioon. Vaikka laatikko onkin vain neliportainen, välitykset on valittu sen verran osuvasti, että 100 km/h tasanopeudella kierrokset pysyttelevät korvalehtiä miellyttävällä 2500 r/min tasolla. Siten SX4 sopii automaattina mainiosti maantieajoonkin.

Kiihdytyksissä melutaso nousee hetkellisesti aika roimasti, sillä 1,6-litrainen, monipistesuihkutuksella ja muuttuvalla venttiilien ajoituksella toteutettu nelikko haukkaa mukavan hanakasti kierroksia. Keskikulutukseksi 156 Nm/4400 r/min vääntävälle koneelle luvataan 6,7 l/100 km.

Pyöreät päänäytöt ovat melko helpot tulkita, mutta miinusta merkitään etuistuimien muotoilusta. Jos haluaa ajaa niin sanotusti ralliajaja Rauno Aaltosen opettamassa asennossa, selkänoja aika pystyssä ja käsivarret sopivasti koukussa ohjauspyörään nähden, ei selkänojan säätö oikein riitä; ristiselän alue kaartuu jotenkin liian syvälle siten, ettei selkä saa tukea.

Ohjauspyörän syvyyssäätöä ei tähän etuvetoversioon myöskään kuulu, joten ajoasennosta ei saa viriteltyä ihanteellista. Kuljettajan istuimessa on onneksi korkeussäätö. Ohjaustuntuma on tarkka, joka on tärkeä juttu maantieajossa. Takaistuimella on 2500 mm akselivälin ansiosta kohtuullisesti jalkatilaa. Päätilakin on riittävä.

Tavaratilasta saa keskimääräistä käytännöllisemmän, sillä takaistuimet nousevat pystyyn "salkuiksi", jolloin muodostuu maksimin tasapinta. SX4:n tavaratila vetää 270–1045 litraa, joten lääni ei lopu heti kesken.

Ketterä SX4 City on automaattivaihteisena todella varteenotettava lisä mallisarjaan. Eikä pidä unohtaa, että sen riittävä 175 mm maavara kelpaa talvisille teille ja lumikannaksille. Se edustaa jo katumaasturitasoa.

J. Peltonen