Tällaisesta unelmasportista et ole koskaan kuullut – katso video!

Miten niin Argentiinassa ei ole valmistettu omia urheiluautoja? Argentiinan ikioma, lujitemuovikorinen urheiluauto tuntee nimen Justicialista. Sitä valmistettiin vuonna 1953 prikaatikenraali San Martinin mukaan nimetyllä lentokonetehtaalla.

Miten niin Argentiinassa ei ole valmistettu omia urheiluautoja? Argentiinan ikioma, lujitemuovikorinen urheiluauto tuntee nimen Justicialista. Sitä valmistettiin vuosina 1953–55 prikaatikenraali San Martinin mukaan nimetyllä lentokonetehtaalla.

Koko nimeltään Institec Justicialista edusti sarjaa eri automalleja, joita IAME eli Industrias Aeronàutica y Mecánicas del Estado (valtion lentokonetahdas) pääsi toteuttamaan. Tekniikkana sedaneissa toimi etuveto ja voimasta vastasi kaksitahtinen DKW-moottori. Henkilöversioiden korit olivat kokonaan metallia.

Jotta kehitysaika saatiin lyhennetyksi mahdollisimman lyhyeksi, Argentiinaan tuotettiin sedan-mallia varten DKW:n kaksitahtimoottori. Alkuperäisessä koneessa oli kuitenkin niin alhaiset tehot, ettei se riittänyt argentiinalaisille alkuunkaan sedan-version voimanlähteeksi.

Siinä vaiheessa kuvaan asteli herra nimeltä Magellan Raúl. Hän ehdotti kaksitahtisen V-moottorin valmistusta, kuten Puch teki Itävallassa 125- ja 250-kuutioisena. Magellanin moottori edusti täysin omaa suunnittelua ja nelisylinterinen ja 800-kuutioinen. Moottori sai mallitunnuksen M-800.

Kenraali Perónin vaatimuksesta ryhdyttiin valmistamaan lujitemuovista, kaksipaikkaista coupéta sekä roadsteria. Siihen asennettiin nopeampia ainesosia: Porschen 1,5-litrainen ilmajäähdytteinen bokserimoottori.  Korissa oli tehtaan mukaan vaikutteita 1951 Chevroletista.

Kun kenraali Perón joutui vuonna 1955 vallankaappauksen seurauksena syrjään, projekti vaipui unohduksiin. Se heräsi sittemmin hetkeksi henkiin, hyvin lyhyeksi aikaa, Wartburgin kaksitahtimoottorilla toteutettuna Graciela-urheiluautona.

Justicialista on sikäli tavattoman erikoinen sportti, että Argentiina ehti, tosin vain muutamia kuukausia, olla tiettävästi vasta toinen valtio maailmassa, joka tuotti lujitemuovikorisen urheiluauton Chevrolet Corvetten jälkeen. Ainakin argentiinalaiset itse ovat vahvasti sitä mieltä.

Justicialista on lennokkaan näköinen 1953-mallinen eteläisen pallonpuoliskon coupé, jonka keulailmeessä havaitsee oman aikansa Amerikan selkeitä rakenneltujen kustom-autojen ilmentymiä, ja vuoden 1953 ideoinniksi ajastaan edellä olevia piirteitä. Takaviistosta yksilö taas ei välttämättä näytä erityisen tyylikkäältä, mutta yhtä kaikki on tärkeää, että auto on nyt saatu entisöidyksi ja hyviin käsiin.

 

Teksti: J. Peltonen

http://www.youtube.com/watch?v=jYdtN0dxI-o