Talliin 27 vuotta sitten hylätty V8 on kuin uusi – mittarissa 998 km

Kaikki lato- ja tallilöytöjen ystävät, nyt antennit kuulolle! Nyt on löytynyt virheetön 1979-mallinen australialainen Holden Kingswood kuolinpesän autotallista.

Tällä Holden Kingswoodilla ei todellakaan ole matkamittarissa juuri mitään. Väriltään Atlantis Blue -sininen Holden HZ Kingswood sedan oli viimeinen isokorinen Holden ennen Commodore-mallistoon siirtymistä.

Yksilön osti uutena vuonna 1980 kreikkalaissyntyinen australialainen kauppapuutarhuri, joka ei raaskinut ajaa autolla lähes metriäkään, ettei se kuraantuisi tai pölyttyisi. Niinpä matkamittariin kertyi 27 vuoden aikana ainoastaan 998 kilometriä!

Kingswood sai siten huilailla kaikessa rauhassa autotallissa peitettynä huovilla, omistajan ajellessa käyttöajonsa muulla kalustolla.

Auto poistui viimein rekisteristä kesäkuussa 1985, jonka jälkeen auto pysytteli lukitussa autotallissa perheen kodin yhteydessä Adelaiden kaupungin lähistöllä.

Hieno Kingswood pääsi päivänvaloon ensi kertaa vasta jokin viikko sitten, jolloin auto otettiin omstajan kahden aikuisen tyttären vaatimuksesta esille, kertoo Sydney Morning Herald -sanomalehti.

Holden Kingswood on SL-perusversio varustettuna sinisin vinyylipenkein. Moottorina on 253-kuutiotuumainen GM:n aussipohjainen V8.

Kysyntä on ollut yllättävän vaisua, ilmeisesti siksi, koska kaikki paikalliset ovat Holden Monaro -muskeliautojen perään. Shannons-huutokauppakamarin edustajan mukaan yksilön oikea paikka olisi Holden-museossa.

Holdenin tehtaalla ei tiettävästi ole aikeita ostaa Kingswoodia, vaikka kokoelmaan ei sellaista vielä sisällykään. Kokoelmissa on mm. ensimmäinen Holden vuodelta 1948 sekä seitsemäs miljoonas yksilö (2008 Commodore).

Kuka saa tästä uskomattoman ainutlaatuisen Kingswoodin?

 

Teksti: J. Peltonen