Tältä näyttää maailman lyhin koulubussi!

Jenkeissä keltaiset School,Busit ovat tavallisesti pitkäakselivälisiä, mutta tämä yksilö tekee poikkeuksen säännöstä. Se kuuluu niin sanottuun lemmikkieläinkategoriaan.

Jenkeissä keltaiset School Busit ovat tavallisesti pitkäakselivälisiä, mutta tämä yksilö tekee poikkeuksen säännöstä. Se kuuluukin niinsanottuun lemmikkieläinkategoriaan.

Tiesitkö, että ensimmäisen, hevosvetoisen koulubussin julkisti vuonna 1827 Koillis-Lontoossa kveekarikoulua pitänyt George Shillibeer? Vaunuihin mahtui 25 lasta.

Pohjois-Amerikassa koulubussi on pääasiallinen tapa kuljettaa koululaisia, ja koulubussit erottuvat tavanomaisista liittovaltion ja/tai USA:n/Kanadan osavaltioiden/provinssien määräysten vuoksi. USA:n liittovaltion turvamääräykset edellyttävät koulubussien maalaamista erityisellä 'koulubussinkeltaisella' ja busseissa tulee olla erityiset varoitus- ja turvalaitteet.

Koulubussipalvelua tarjotaan USA:ssa ja Kanadassa perheille lähes poikkeuksetta ilmaiseksi. Yhdysvalloissa koulubussit tekevät vuosittain arviolta 10 miljardia koululaiskuljetusta. Jokaisena koulupäivänä USA:ssa yli 480 000 koulubussia kuljettaa 26 miljoonaa lasta kouluun ja takaisin kotiin sekä koululiitännäisiin toimintoihin.

Enemmän kuin puolet maan opiskelevasta väestöstä kuljetetaan koulubussein, joita koulualueet joko hankkivat joko leasing-sopimuksella tai osatamalla. USA:ssa noin 40 % koulualueista käyttää sopimuskyytejä, kun taas Kanadassa melkein kaikki kyydit ovat sopimuskyytejä.

Teksti: J. Peltonen