Tämä merkki täyttää tänään 111 vuotta!

Ford Motor Company täyttää 111 vuotta tänään maanantaina 16.6.2014. Yhtiö on kasvanut näiden vuosien aikana suureksi kansainväliseksi yhtymäksi.

Tästä kaikki alkoi: Ford Motor Company ei ollut ensimmäinen yhtiö, jonka Henry Ford perusti.

Hän kuitenkin luopui aiemmasta liiketoiminnastaan Henry Ford Companysta osakkeenomistajien kanssa ilmenneiden erimielisyyksien takia.

Uudeksi nimekseen yhtiö sai Antoine de la Mothe Cadillac, Detroitin perustaneen ranskalaisen tutkimusmatkailijan mukaan.

Ensimmäinen Fordin T-malli valmistui vuonna 1908. Vuoteen 1916 mennessä 55 prosenttia kaikista teillä liikkuneista autoista oli T-malleja. Auton suosiota selitti osittain sen edullinen hinta, joka oli puolet pienempi kilpailijoihin verrattuna.

Vuonna 1911 Fordin asiamies Henry Alexander ajoi T-mallilla Englannin korkeimman vuoren Ben Nevisin huipulle osoittaakseen auton kestävyyden.

Huipulle pääsy kesti viisi päivää ja matkalla oli milloin lunta ja milloin kalliota.

Alkujaan T-malli oli saatavana erivärisinä. Mutta kun tuotanto alkoi liukuhihnalla vuonna 1913, T-malleja sai vain mustana, sillä musta väri kuivui nopeimmin.

Näin tulikin tunnetuksi sanonta ”T-mallin sai minkä värisenä tahansa, kunhan se oli musta”.

T-mallia valmistettiin 19 vuotta. Mutta ennen pitkää sen oli aika väistyä. Viimeiset autot tulivat Michiganin Highland Parkin tehtaalta 26.5.1927.  Ford valmisti T-mallia yhteensä 15 miljoonaa kappaletta.

Vuonna 1999 Global Automotive Elections Foundation nimesi Fordin T-mallin Vuosisadan Autoksi.