Tarkista, kannattaako nyt ajaa bensiinillä vai dieselillä?

Autoalan Tiedotuskeskus ja Autotuojat ry on julkaissut laskelman, joka on Auto Bildin edellisessä uutisessa. Sitä kannattaa tutkailla.

Autoalan Tiedotuskeskus ja Autotuojat ry on julkaissut laskelman, joka on Auto Bildin edellisessä uutisessa.

Sen avulla voi selvittää, tuleeko bensiini- vai dieselauto itselle edullisemmaksi ajaa. Dieselin ja bensiinin litrahinnan ero kutistui vuodenvaihteessa lähes olemattomaksi, kun dieselin hinta pomppasi ylöspäin.

Taulukosta/kuvasta 1 voi tarkistaa, millaisilla vuosittaisilla ajomäärillä bensiini- ja dieselautojen ajaminen maksaa saman verran, kun huomioon otetaan kulutus ja dieselauton vuotuinen käyttövoimavero. Esimerkissä on käytetty dieselille 5,4 litran keskikulutusta sadalla kilometrillä. Mitä raskaampi dieselauto on ja mitä vähemmän bensiiniauto kuluttaa, sen korkeammalle ajomäärän leikkuri asettuu. Rajan alapuolella bensiiniauto tulee edullisemmaksi.

Taulukko/kuva 2 puolestaan kertoo, minkäsuuruiset ovat polttoaine- ja käyttövoimaverokustannuserot tietyn painoisilla ja tietyn verran kuluttavilla bensiiniautoilla, kun ajomäärä esimerkkilaskelmassa on 15 500 kilometriä vuodesssa. Dieselauton käyttövoimaveroa peritään sen kokonaismassan mukaan, riippumatta siitä, kuinka paljon sillä ajetaan.

 

Lähde: Autotuojat, Autoalan Tiedotuskeskus

Teksti: Harry Kuurio