Tässä on maailman ehdottomasti nopein Tipparellu – katso video

Tipparellu täyttää 2011 tasan 50 vuotta. ehkäpä sen kunniaksi ranskalainen kisateami matkaa elokuussa hurjan Tipparellunsa kanssa Bonneville Speed Weekiin, Utahin suola-aavikolle, Jenkkilään, kokeilemaan suurinta nopeutta suolapinnalla.

Nyt kaikki ranskalaisten autojen harrastajat, olkaapa varpaillanne! Rento ranskalainen kisateami matkaa kuluvana elokuussa hurjan Tipparellunsa kanssa Bonneville Speed Weekiin, Utahin suola-aavikolle, Jenkkilään, jossa sadat teamit mittelevät vuosittain suurimmista nopeuksista suolan päällä, tietenkin lukemattomissa eri luokissa.

Juttumme 1983-malliselle Tipparellulle – joka kaiken kukkuraksi ei ole se tavanomaisella korilla varustettu, vaan pakettiversio Fourgonnette! – povataan 280 km/h suurinta nopeutta. Korin sisäpuolella ei ole oikeastaan jäljellä mitään alkuperäistä.

Originaaliauton "isolohko" eli 1,1 litran moottoriversio (34 hv) joutui antamaan tilaa ripeälle 1,4-litraiselle R5 Turbon tekniikalle, josta on jarrupenkissä mitattu 290 hevosvoimaa.

Tavoitteena on kirkkain pokaali turboahdettujen kategoriassa 1,0–1,5 -litraiset.

Vaihteisto on peräisin Renault 25 GTX:stä, samoin keulan levyjarrut. Taka-akselistossa luotetaan Clion ratkaisuihin. Vanha, tuttu kovamuovinen kojelauta on sinänsä ennallaan, mutta katkaisimet ovat jotain aivan muuta kuin alun perin.

Kilpurin 720 kilon omamassa on vain 30 kiloa alkuperäistä enemmän, joten teho-painosuhde on ainakin kohdallaan. Auton rakentaminen turvakehikkoineen, turvatyyppisine bensiinitankkeineen ja metallisine istuimineen vei kuusi kuukautta. Autoa kuljettavan Bernardin mukaan moottori vastaa 4000 kierrokseen kuin normaali Tipparellu, mutta sen yläpuolella alkaa rähjätä kuin vesikauhuinen talonmies.

Vaikka video onkin ranskankielinen, siltä saa hyvän yleiskäsityksen nopealiikkeisen kumijalkaisen liikuntakyvyistä. Video on kuvattu ennakkotesteissä Gallian maaperällä. Alle ei silti kannata jäädä, sillä tämä Tippa... voi tappaa.

Bonnevillessa ajetaan tänä vuonna 13.–19. elokuuta. Tapahtumia kannattaa seurata nettisivustolla http://www.scta-bni.org/index.html

 

http://www.youtube.com/watch?v=5jknRqA_WbY